Hoppa till innehåll

Konsumentverket: därför ska du alltid tvätta dina nyköpta kläder innan du använder dem

Olle Arnell

Både Kemikalieinspektionen och Konsumentverket uppmanar till att tvätta nya kläder innan användning.

ska-man-tvatta-nya-klader

Har du precis köpt en ny tröja och är ivrig på att använda den direkt? Tänk om. Enligt en kartläggning från Kemikalieinspektionen används mer än 2400 kemiska ämnen inom textilindustrin. Ämnen som kan vara skadliga för kroppen på olika sätt.

– Före första användningen är det viktigt att tvätta nya kläder för att ta bort kvarvarande kemikalier ur plagget, säger Ingunn Grumstad Klepp, textilexpert och forskare vid norska Statens institutt for forbrukerforskning, till Abc Nyheter.

Både Kemikalieinspektionen och Konsumentverket uppmanar folk att tvätta sina kläder, minst en gång, innan första användning.

– Det är alltid bra att tvätta bort överskott eftersom kläderna ofta är överfärgade. Men sedan vet inte vi hur många tvättar det krävs för att bli av med det farliga, säger Camilla Westlund, vid Kemikalieinspektionen, till Hälsoliv.

Extra viktigt är det att tvätta barnkläder.

”När barn utsätts för samma mängd av ett kemiskt ämne som en vuxen så får barnet i sig mer av ämnet i förhållande till sin kroppsvikt”, skriver Konsumentverket på sin hemsida.

Förutom att plaggen innehåller kemikalier och överskott av färgämnen är det även troligt att några andra personer har provat plagget i butiken innan dig, så även det är en anledning till att tvätta dina nya kläder innan du använder dem.

Med det sagt: Trevlig shopping!

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.