Hoppa till innehåll

Därför sitter knapparna på mäns och kvinnors skjortor på olika sidor

Varför sitter knapparna på olika sidor av dam- och herrskjortor egentligen? Café reder ut svaret på, den relativt oställda, frågan.

knappar
Knapparna på dam- och herrskjortor sitter på olika sidor. Till vänster i bild ser du en damskjorta och till höger en herrskjorta.

Testa att sätta på dig en skjorta skapad för någon av motsatt kön och upptäck att det är något som inte riktigt stämmer – knapparna sitter ju på fel sida. På en herrskjorta sitter knapparna nämligen på höger sida och på en damskjorta på vänster. Men varför är det så?

Det är faktiskt av en så enkel anledning som att kvinnor förr i tiden, läs 1800-talet, oftast fick hjälp med att klä sig (förutsatt att de levde i någon slags överklass). Då de flesta var högerhänta satt knapparna på mäns skjortor på den högra sida, för att knäppas på det enklaste sättet och på kvinnors syddes knapparna fast på den vänstra sidan, för att det skulle vara lättast för den som hjälpte henne att knäppa skjortan.

Och än i dag sitter knapparna kvar på olika sidor av skjortan.

Så nu vet du!

Andra förklaringar till varför kläder ser ut som de gör:

Det här är knapparna på de små fickorna på jeansen till för

Det här är de sista hålen för skosnörena till för – egentligen

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.