Hoppa till innehåll

Därför smakar kaffet annorlunda på flyget

Foto: SAS

SAS erbjuder nu en förklaring till flygkaffets lite märkliga smak.

Varför smakar egentligen kaffet lite off på flyg? Det har de flesta, funderat på, ända sedan 90-talets ståuppkomiker. SAS förklarar nu hur det ligger till.

De menar att när vi befinner oss på hög höjd i ett flygplan påverkas våra sinnen – smaklökarna dämpas och luktsinnet blir mindre känsligt än normalt. Detta gör att kaffe ombord ofta upplevs som mindre smakrikt och mer bittert än vi är vana vid. För att kompensera för detta justerar ofta flygbolag både bryggtekniken och väljer kraftfullare kaffebönor.

Vatten kokar också vid lägre temperatur (ca 80°C) under en flygning, vilket beror på lägre atmosfärstryck på hög höjd. Eftersom kaffe normalt brygger bäst vid 93–96°C påverkas smaken, och resultatet kan bli en lite svagare och ojämnare kopp än vanligt.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.