Studier: Därför mår du dåligt när du blandar weed och alkohol

Cannabis, marijuana, gräs, ganja, maja, weed... spritens olagliga drogkollega har många namn. Nu har forskare tagit reda på vad som händer i kroppen om du röker det gröna gräset samtidigt som du dricker alkohol.

Sofia Börjesson | Foto IBL  |  Publicerad 2017-05-22 14:41  |  Lästid: 2 minuter

Att ”crossfade:a” innebär att man kombinerar marijuana och alkohol. Antingen röker man först och dricker sedan, eller så dricker man först och röker efteråt. Effekten av dessa två kombinationer är dock vitt skilda – och den ena är inte alls särskilt behaglig.

Vi tar det från början. Alkohol är en ångestframkallande drog, men i små doser kan den göra oss glada och mindre hämmade. Marijuana är å sin sida känd för sina avslappnande effekter men framkallar varierande rus beroende på hur mycket man röker och vilken sort.

I två olika studier har man tittat på hur marijuana och alkohol påverkar kroppen när de intas efter varandra. I den ena studien kunde man se att den aktiva substansen i marijuana, THC, aktiverar kroppens cannabinoid-2-receptorer, vilket påverkar hur snabbt kroppen tar upp alkohol.

Studien visade att THC påverkar rörligheten i mag-tarm-kanalen vilket gör så att alkohol-nivåerna faktiskt blir lägre än om man bara dricker alkohol. Man blir alltså inte lika påverkad av alkoholen om man redan har THC i kroppen. Men något helt annat händer om man vänder på steken och konsumerar alkohol först.

I den andra studien kunde man nämligen se att alkohol har motsatt effekt på marijuana – om man dricker innan man röker skjuter nivåerna av THC i höjden, vilket kan intensifiera ruset på ett ganska obehagligt sätt. Det beror på att alkohol öppnar upp blodkärlen i tarmsystemet vilket gör att THC lättare absorberas i kroppen.

Om man dricker för mycket innan man röker riskerar man därför att bli blek, svettig, illamående, yr och att få balansrubbningar. Ofta måste man lägga sig ner, och det är inte heller ovanligt att man spyr.

Silvana Imam har tidigare berättat för Café att hon ”alltid spyr när hon röker weed”, du kan läsa mer om det här.

Källa: Vice

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar