De 5 längsta skräckfilmsserierna genom tiderna

Scream 6 gick nyligen upp på bio, helt utan att skämmas för siffran i sin titel. Det finns en anledning till det. Skräckfilmer är historiskt sett väldigt mycket mer långlivade än sina genomsnittliga lägerledare. Här är de fem skräckfilmsserierna med allra flest filmer.

Jonas Strandberg  |  Publicerad 2023-03-15 14:30  |  Lästid: 2 minuter

5. Children of the Corn (11 filmer)

Med avstamp i en 30 sidor kort Stephen King-novell har man lyckats producera hela elva långfilmer. “Lyckats” är eventuellt ett starkt ord om man sett någon av de många uppföljarna. Den senaste gick nyligen upp på bio efter att ha tillbringat två år i malpåse till rungande omdömen som “ingenting med den här filmen fungerar”.

4. Hellraiser (11 filmer)

Den klassiska serien med Pinhead i täten har även den krävt elva filmer för att berätta sin historia. En av seriens bottenpunkter var “Hellraiser Revelations” från 2011. Det var den första filmen utan Doug Bradley i huvudrollen och den spelades in på två veckor. Biopremiär skedde framförallt för personalen som arbetat med filmen, även om visningen tekniskt sett var öppen för allmänheten. Detta udda tillvägagångssätt var enbart för att man inte skulle förlora rättigheterna till serien. Tur det, för annars hade vi aldrig fått se röken av “Hellraiser 10” eller “Hellraiser 11”.

3. Fredagen den 13:e (12 filmer)

Det är i stort sett omöjligt att ha ihjäl den hockeymaskbärande Jason Voorhees. Särskilt tydligt visar sig detta i den fjärde delen “Friday the 13th – The Final Chapter” som blott elva månader senare följdes av den femte “Friday the 13th – A New Beginning”. Eller varför inte den nionde “Jason Goes To Hell: The Final Friday” som följdes av såväl “Jason X” som “Freddy vs Jason”. Det har nu gått 14 år sedan den tolfte filmen “Friday the 13th”, men är det något den här serien har lärt oss är det att aldrig räkna ut Jason.

2. Halloween (13 filmer)

En serie med väldigt mycket toppar och dalar, som nyligen gick i mål med sin senaste interna trilogi. Halloweens styrka är att den till skillnad från många andra slasherserier både har en välgestaltad mördare och en trovärdig, engagerande hjältinna. Men nu räcker det faktiskt.

1. Puppet Master (15 filmer)

Chucky är inte den enda mördardockan och inte heller den med flest filmer, visar det sig. Puppet Master har en något mer obskyr status än övriga serier på listan, men rolig kuriosa är att den trettonde filmen "Puppet Master: The Littlest Reich" regisserades av svenska skräckikonerna Sonny Laguna och Tommy Wiklund - skaparna av den underskattade Evil Dead-hyllningen "Vittra".

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-03-15 16:11