Hoppa till innehåll

De bodde i en hemlig lägenhet i ett köpcentrum – nu släpps dokumentären

Det är svårt att hitta en bostad. De här konstnärerna löste situationen på ett väldigt kreativt sätt.

2003 hittade ett gäng konstnärer i Rhode Island ett hemligt, oanvänt utrymme i en galleria. De bestämde sig för att flytta in dit, skärmade av rummet och inredde det som en lägenhet. Det dröjde fyra år innan de blev upptäckta av en säkerhetsvakt och utslängda och nu släpps dokumentären om konstnärernas hemliga liv i Providence Place Mall.

Dokumentären Secret Mall Apartment hade premiär på festivalen South by Southwest i Austin och kommer sannolikt få vidare distribution, även om ingenting är spikat än. Producenterna har dock spekulerat i att den antingen kommer fortsätta visas på fler filmfestivaler, alternativt så småningom hitta sin plats hos en streamingtjänst.

Filmen baseras på över 20 timmar rörligt material som de inneboende konstnärerna samlade på sig under sina år i gallerian. Lägenheten i fråga är förstås så spartansk man kan föreställa sig. En soffa, en mikrovågsugn, en tv och en spelkonsol gjorde att utrymmet påminde om vilket studentboende som helst. Bortsett från det faktum att hyresvärden inte kände till att de bodde där, förstås. Elektriciteten? Den löste de genom att koppla upp sig på köpcentrumets elnät.

Se teasern här:

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.