Hoppa till innehåll

De mest ikoniska klockorna som burits av amerikanska presidenter

Ronald Reagan, Barack Obama och Bill Clinton
Jonas Fiskáare

Följd med på en stilresa bland Rolex-, Omega- och Vulcainklockor.

Ämbetet som världens mäktigaste man ställer krav på en klädsel som sällan lirar med rådande modebild och vad som är trendigt. Som president ska man klä sig representabelt och inte på ett extravagant sätt som drar åt sig för många blickar. På klockfronten ser det lite annorlunda ut då man har lite större svängrum och genom historien har en rad ikoniska klockmodeller kommit att förknippas med olika makthavare i Vita huset – alltifrån Rolexklockor för mångmiljonbelopp till digitala urverk i budgetklassen.

Oavsett vad det rör sig om för klocka, har varje enskild sådan sin alldeles egna historia på vägen mot evig berömmelse och en upphöjd status i den horologiska världen. Följ med på en resa genom maktens korridorer där vi plockat ut några av vår tids mest kända tidmätare i kategorien: presidentklockor.

1. Franklin D. Roosevelts Gold Tiffany & Co. Movado Triple Calendar

FDR var onekligen en mycket populär och aktad amerikansk president med sina tolv år på posten (vilken är en bedrift i sig med tanke på att det som bekant bara är möjligt att regera i två mandatperioder). Roosevelt ledde landet genom både depressionen och andra världskriget och ses därför som en av landets riktigt stora ledare. Ett arv som troligen bäst symboliseras av den klocka han hade runt armen under den legendariska Yaltakonferensen 1945.

2. Harry S. Trumans Gallet Flying Officer

Roosevelts efterträdare lämnande inte efter sig ett lika smickrande rykte, befläckat av det faktum av att ha gett order om att fälla atombomberna över Nagasaki och Hiroshima. Sitt skamfilade rykte till trots var Truman en stilmedveten man. Innan karriären som toppolitiker hade en bakgrund som delägare av en herrekipering och det intresset speglade av sig sig i hans imponerande klockgarderob, innehållandes bland annat en Universal Geneve Tri-Compax och en lyxig TAG Heuer i guld. Men den klocka som gjort starkast avtryck är hans Gallet Flying Officer, som han fick i present i början av sin ämbetsperiod.

Foto: Instagram

3. John F. Kennedys Omega Slimline

Trots den smått mytologiserade bilden av Omega Speedmaster, i egenskap som den klocka Neil Armstrong bar under månlandningen, har Omegan sällan synts i maktens finrum. JFK var dock tidigt ett fan av modellen Slimline, som han bland annat hade under sin presidentinstallation 1961.

4. The Rolex Day-Date

Vissa klockor associeras inte bara till en särskild president utan har varit en ständig följeslagare i det ovala rummet. Det tydligaste exemplet är Rolex Day-Date, som Lyndon B. Johnson bar ombord på Air Force One när övertog presidentskapet efter mordet på John F. Kennedy. Guldklockan har sedan dess även synts på Richard Nixons, Gerald Fords, Ronald Reagans och Donald Trumps handleder. Först ut var dock stilikonen John F. Kennedy, som enligt ryktet ska ha fått den lyxiga klockan av sin älskarinna Marilyn Monroe.

5. The Vulcain Cricket

Foto: Instagram

Fast den här tidmätaren varit en självklar del av outfiten för en rad kända presidenter är den relativt okänd för de breda massorna. Det schweiziska uret, som var det första massproducerade exemplet att framgångsrikt inkorporera ett alarm, har sedan president Truman bar den 1953 varit i Reagans, Clintons och Obamas ägo. Därmed gör den sig väl förtjänt epitetet ”presidentklockan”.

6. Gerald Fords Gold LED Pulsar 

Foto: Washington Post

Pulsar som ägs av japanska Seiko, var länge inte direkt känd för att vara en flashig klocka. Men efter att Gerald Ford fotades med den här guldvarianten runt handleden ändrades dess rykte över en natt och idag har klockan en närmast kultstatus bland digitala tidmätare.

7. Bill Clintons Timex

Under det tidiga 90-talet var amerikanerna trötta på de ständigt ökade ekonomiska som konsekvens av Reaganpolitiken. För den sittande presidenten innebar det därför en smärre PR-mardröm att synas men en dyr lyxklocka, vilket faktiskt hängde kvar ända till Donald Trumps dagar. Först ut att anamma den nya stilen var Bill Clinton, som matchade presidentkostymen med en klocka från det amerikanska budgetmärket Timex. Ett stilgrepp som George W. Bush sedan inte var sen att härma.

8. Barack Obamas Jorg Gray

Obama har genom åren fått mycket välförtjänt cred för sin oklanderliga klädstil. Men när det kommer till hans klockval har ryggdunkarna varit färre. Förklaringen till det stavas budegtmärket Jorg Gray, en riktig doldis i sammanhanget och som varken tilldelats något pris för sin design eller kvalitet. Men vad gör väl det när det Kalifornienbaserade märket tjänat multum tack vare kändisskapet.

9. Joe Bidens nya Rolex Datejust

Den nyss insvurne presidenten har länge varit en hängiven klocksamlare med Omega, Vulcain och andra klockor i mellanprisklassen i sitt klockförråd. Och när det var dags att göra inträde i det ovala rummet visade han upp en sprillans ny Rolexklocka, vilket markerar att den gamla traditionen att bära ett så kallat ”presidentur” nu gjort storstilad comeback. Modellen, den klassiska Datejust, har bland annat burits av den republikanska krigshjälten och presidenten Dwight D. Eisenhower på omslaget av LIFE Magazine.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.