Hoppa till innehåll

Efter Beckham-blåsningen – här är 7 andra ofattbart fula kändisstatyer

Markus Thörnhammar

Pojkdrömmen att få en egen staty ändå. (Den behöver ju inte stå på något stort torg eller så, kanske bara typ… Medborgarplatsen?).

En av veckans stora (nåja) snackisar är den jovialiske talkshow-värden James Cordens statyblåsning av David Beckham som i sina bästa stunder snuddade vid gammal Lennart Swahn-klass.

Den inte helt o-fäfånge ex-fotbollsspelaren Beckham tycktes gå på blåsningen med hull och hår.

David Beckham är emellertid inte den första celebriteten att föräras med en föga smickrande staty av sig själv (låt vara att just den här inte var på riktigt). Cristiano Ronaldo (givetvis), Mohammed Salah och Kate Moss är bara några andra prominenta personer som har skänkts det tvivelaktiga nöjet att avbildas på ett sätt som gör att man undrar exakt hur mycket det har brunnit i huvudet på kändisskulptören bakom konstverket ifråga.

1. Cristiano Ronaldo

Cristiano Ronaldo

Ja, vi har sett den här förut, men den groteska, hiskeliga – erbarmliga! – CR7-bysten ståtar alltjämt ohotad på tronen som den, ja, faktiskt, sjukaste kändisstatyn någonsin.

2. Mohamed Salah

Zlatans nationalhjältestatus i Sverige på toppen av sin karriär överträffas inte av många idrottare. Mohamed Salahs anseende i Egypten kan dock vara ett av de fallen, varför det är fullt logiskt att Liverpool-spelaren kommit att avbildas som staty i hemlandet. Det här försöket av konstnären Mai Abdallah, vilket avtäcktes på World Youth Forum i Sharm El Sheikh i november förra året, kan emellertid inte betraktas som särskilt lyckat.

3. Kurt Cobain

Kurt Cobain

Visst, Kurt Cobain må ha varit en lidande konstnärssjäl. Men den här statyn i hans hemstad Aberdeen, Washington – i form av en gråtande messiasliknande gestalt – är väl aningen… over the top?

4. Kate Moss

Kate Moss

Konstnären Marc Quinn skapade (här kan man sannerligen sluta sig till att det är fråga om en sinnlig skapandeprocess) det här, eh, verket i 18 karats guld till en utställning på The British Museum i London 2008. Vad det föreställer? Modeikonen Kate Moss i en intrikat yogaposition. Stark tobak är det inte inte.

5. Andy Murray

När tennisspelaren Andy Murray vann turneringen Shanghai Masters 2010 blev han säkerligen glad för det sjusiffriga beloppet på segerchecken. Men han blev nog ännu gladare för den här statyn av honom själv i mer än naturlig storlek iförd någon slags rustning, med ett ansikte och hår som för tankarna till en hårdnackad, adlig 1700-tals-godsägare i övre medelåldern.

6. David och Victoria Beckham

Den här gestaltningen av paret Beckham som bibelns Josef och Maria kunde lyckliga besökare på Madame Tussaud’s vaxdockemuseum få uppleva under den saliga juletid 2004. Mustig? Ja. Smakfull? Nej.

7. Zac Efron

Om det är fel att vilja ha en vaxdocka i naturlig storlek av High School Musical-Zac Efron, iförd full basketmundering, i sitt hem så vill jag inte ha rätt.

Inspo och kredd: GQ Australia.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.