Annons

Den perfekta tiden för en öl är INTE då du tror

Frihetskänsla och flykt från vardagsbestyren – Cafés dryckesredaktör Andreas Grube gillar eftermiddagsöl bättre än kvällsöl. Känner du igen dig?

Andreas Grube

Klockan är strax efter 15 och det är måndag. Jag sitter på Stringfellow, en pub på gränsen till sunkhak, mitt i det avgasiga trafikmyllret där St Eriksgatan och Torsgatan möts och korsar varandra. Vårsolens bleka ljus letar sig in i lokalen – här är än så länge tomt, bortsett från jag själv och en annan gäst – och i ljusstrimmorna dansar dammkornen stilla.

Jag sitter här och väntar på min vän Ulric och på bordet framför mig står en stor kall härlig, nyligen uppskänkt Staropramen. Eller ”storstrut” som Ulric kallar det för. Jag för ölen till munnen och tar tre fyra rejäla klunkar. Fan, vad det här är härligt.

Det är något med eftermiddagar som gör öl lite extra gott. Faktiskt, en eftermiddagsöl är i min värld alltid godare än en kvällsöl. Men varför? Har det med brytandet av vanemönster att göra? Eller handlar det om en känsla av flykt från vardagsbestyren, eller om nån slags barnsligt busig frihetskänsla? En frilansens triumf – ”Här sitter vi och kopplar av och tar det lugnt medan alla fastanställda löneslavar sitter på jobbet och stressar”?

Jag föredrar eftermiddagsöl framför kvällsöl så ofta det går. Det är något magiskt härligt med det. Det är folktomt, lugnt och stillsamt – och som extra bonus ser man (vanligen) till att sluta i god tid så att man ändå är hemma i tid för att laga mat till kidsen. Bara det att man har ”två öl susande i kroppen”, för att låna ett välformulerat uttryck från Filip & Fredrik. Perfekt för en sliten småbarnsförälder.

Annons
Gilla Cafe.se på Facebook

Extra magisk är eftermiddagsölen sommartid

Samtidigt är tidpunkten viktig, dagen måste verkligen ha gått över i eftermiddag för att känslan ska vara härlig. Jag hör inte till skaran som gladeligen häver i mig starköl och jäger på Arlanda klockan 06.15 på väg mot semestern. Då smakar det i regel bara skit och ölen landar helt fel i kroppen. Men på eftermiddagen har dagen satt sig ordentligt, kroppen är vaken och alert – och dessutom har man förhoppningsvis redan fullgjort ett hyfsat gott dagsverke och kan njuta av stillheten och friden.

Också tidpunkten på året spelar in: extra magisk är eftermiddagsölen sommartid, när Stockholms gator börjar tömmas på folk och semesterlugnet lägger sig över staden. Att då gå raka vägen förbi de solstekta uteserveringarna, fly hettan och slå sig ner i en sval bar med en bra bok och en öl är inget annat än – magi.

Annons

Dela (128)
Tweeta

Annons


Laddar