Hoppa till innehåll

Det här betyder tvättsymbolerna – så tvättar du rätt

Tom Cehlin Magnusson

Café guidar dig i djungeln av tvättlappar.

Har du någon gång stått i en klädbutik och försökt hitta den minimala lappen inuti din nya favoritjacka i tencel eller något annat material som du aldrig har hört talas om, och insett att du inte har en aning om vad en fyrkant med tre streck inuti betyder? Du är inte ensam.

De flesta tvättråden är ganska enkla att följa, men i och med att märkena i dagens modevärld använder sig av allt mer avancerade material så kan det vara svårt att hänga med i svängarna. Här är därför en guide till tvättsymbolerna som är bra att känna till. Skriv ut, sätt upp på väggen, ta ned från väggen när du har en dejt:

Tvättsymboler från tvättråd.se.

Tumregler att komma ihåg vid tvätt:
– Bomull kan krympa en bit vid första tvätten, fråga personalen i butiken om plagget är förtvättat.
– Ull är ett självrengörande fiber som det ofta räcker med att vädra om du bara har burit plagget under dagen.
– Vissa material, som exempelvis viskos, kan dra ihop sig även om du tvättar på rätt gradantal, stryk och dra ut plagget när det fortfarande är fuktigt så återfår det normal passform.
– Ofta är tvättråden i plaggen försiktiga i överkant, detta för att klädbutikerna vill undvika reklamationer. Men om du känner dig osäker, följ rekommendationerna.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.