Hoppa till innehåll

5 tips som får dig att lyckas perfekt med strykningen

Malin Perlheden

Blir det inte bra när du stryker kläder? Kanske gör du något av de här vanliga misstagen som gör jobbet onödigt svårt!

Att stryka kläder tar tid och kan kännas som ett evighetsprojekt med ett berg av tvätt som aldrig tycks ta slut. Så gör inte jobbet svårare än vad det är!

Här är 5 vanliga misstag som nästan alla gör vid strykbrädan. Undvik dem och få ett snabbare och bättre resultat nästa gång.

5 vanliga misstag vi gör när vi stryker kläder

stryka-tvatt

1. Vatten i strykjärnet

Glöm inte att hälla ut vattnet när du har strukit färdigt. Kvarlämnat vatten skadar insidan av strykjärnet samt missfärgar strykplattan. Gör det till en vana att alltid hälla ut vattnet när du strukit färdigt.

2. Fel temperatur

Om du alltid stryker kläder på samma höga värme riskerar du att förstöra textilierna. Kolla tvättråden i plaggen!

3. För torra kläder

Det är både enklare och går snabbare att stryka om plaggen är lite fuktiga. Om du inte stryker när kläderna är nytvättade så spreja lite vatten på dem.

4. Ömtåliga kläder sist

Ett vanligt misstag. Stryk de ömtåliga textilierna som kräver lägre värme först – och höj därefter temperaturen för de andra plaggen.

5. Ingen kärlek till strykjärnet

Vad är det som stryker och stryker men aldrig tröttnar? Inte strykjärnet i alla fall. Strykjärnet behöver omvårdnad, så rengör plattan och de små hålen där vattnet kommer ut då och då. Annars blir det smutsig och helt enkelt sämre och kan i värsta fall förstöra dina kläder. Så ta hand om strykjärnet, det hjälper dig ändå med en rätt viktig grej – ingen vill gå runt med skrynkliga skjortor!

Källa: Good Housekeeping. Artikel först på Allers.se

 

Fler smarta klädtips!

Det här betyder tvättsymbolerna – så tvättar du rätt

Konsumentverket: därför ska du alltid tvätta dina nyköpta kläder innan du använder dem

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.