Hoppa till innehåll

Äntligen! Nu kommer roboten som viker och sorterar din tvätt

Robot som viker tvätt
Sofia Börjesson

En dröm kan bli sann, kan bli verklig. Japanska ingenjörer har tagit fram tvättroboten ”Laundroid” som ser ut som en garderob men som viker och sorterar din tvätt.

Är du en av dem som har den rena tvätten liggandes i Ikea-kassar fram till nästa tvättid? Eller är du en av dem som fått den oangenäma uppgiften i arbetsfördelningen att vika tvätt? Din vardag är på väg att räddas.

Ingenjörer vid det japanska företaget Seven Dreamers har arbetat fram en robot som viker tvätt, och den kan även sortera tvätten så att familjemedlemmarna får sina kläder i olika högar. Dröm!

Laundroid är en robot som viker din tvätt
Den ser ut som en garderob – men viker din tvätt. Foto: Seven Dreamers

Med hjälp av artificiell intelligens, robotteknik och bildanalys viker tvättassistenten en skjorta på 10-15 minuter, så det tar alltså några timmar innan den har tagit sig igenom hela tvätthögen. Den tiden ska dock kunna förkortas i takt med att den artificiella intelligensen tränas upp.

Elektronikjätten Panasonic har investerat omkring 60 miljoner dollar i roboten Laundroid som började tillverkas 2005. På världens största teknikmässa, CES 2018, som hålls den 9-12 januari kommer den färdiga roboten för första gången att visas upp för världen.

Anledningen till att det har tagit så lång tid att ta fram laundroiden är att den måste hantera alla plagg på olika sätt till skillnad från en tvättmaskin eller en torktumlare. Av samma anledning är det i nuläget omöjligt för roboten att hantera strumpor.

– Att para ihop strumpor är en av de svåraste uppgifterna för laundroiden. Även för den senaste artificiella intelligensen som vi har utvecklat är det svårt att skilja på mörkblåa och svarta strumpor, eller svarta strumpor med olika texturer. Och värst av allt är det när den ena strumpan har krympt lite grann, säger Shin Sakane, vd på Seven Dreamers, till ZD Net.

Tvättroboten laundroid viker och sorterar din tvätt
Designen består av läder, trä och glas och finns i olika färger och utföranden. Foto: Seven Dreamers

Själva roboten ser ut som en modern garderob i läder, trä och glas. De lyxiga materialen är medvetet utvalda då laundroiden kommer att bli en dyr historia för den som är intresserad – omkring 16 000 dollar (cirka 130 000 svenska kronor) styck. Det priset kommer dock att minska om intresset för produkten visar sig vara stort, enligt Seven Dreamers.

Nu väntar vi bara på en robot som kan stryka kläderna också. Fram till dess kan du använda dig av de här tipsen som får dig att bli proffs på strykning.

Här kan du se en presentationsfilm av The Laundroid.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.