Hoppa till innehåll

Det nya tv-rummet – prylarna som sätter stilen i vardagsrummet

Tom Cehlin Magnusson

Fyrkantiga ögon är åter på modet. 
Dagens tv-apparater gör det lättare 
att hålla stilen i vardagsrummet.

En av de senaste årens snyggaste tekniknyheter alla kategorier är bröderna Bouroullecs Serif för 
Samsung, från 6 990 kr.

Det kanske är svårt att tänka sig i dag, men det var inte länge sedan tv:n var vardagsrummets självklara mittpunkt, en blinkande och skällande origo som resten av rummet byggdes runt. Men efter att vi de senaste åren har slängt ut dvd-boxar, surroundsystem och digitalboxen för att få ett snyggare vardagsrum, har tv-makarna fattat vinken och börjat tillverka dumburkar för smart inredda hem. Väldigt få av oss bryr sig om vidunderliga pixelantal eller vet skillnaden på OLED och QLED; de flesta vill helt enkelt ha en bra tv som passar in i hemmet. En sådan är lätt att hitta i vår – oavsett om du vill gömma den som en tavla på väggen eller låta den få ta plats som en möbel.

1. Elegant ljud
Beoplay S8, 12 990 kr.
Glöm de gamla hifi-systemen som samlade lika mycket 
damm som föraktfulla blickar. Det här systemet från 
Beoplay är anpassat
 för streaming och är lika
 elegant som en designmöbel.

2. Skinande skinn
Fogia Tiki, 50 300 kr.
Norske stjärndesignern
 Andreas Engesviks soffa Tiki har sedan lanseringen 2014 redan hunnit bli en modern klassiker. En smärt soffa som lyfter slött zappande till en stilig syssla.


3. Pappskalligt 
ljushuvud
Vitra Akari 55A, 3000 kr.
Något av det viktigaste för maximalt filmmys – och ett snyggt vardagsrum – är valet av lampa. Välj flera små ljuskällor, eller en taklampa med varm ton – som den 
här klassikern från Vitra 
i shojipapper, eller budgetalternativ från Pachia.


4. Förnekelsefilt
BFGF, 1 600 kr.
Bästa sättet att muntra upp under vinterhalvåret: palmer, kaktusar och Simpsons. Använd som filt, matta eller häng upp på väggen.

5. Ojämn perfektion
Swedese Pond, från 10 660 kr.
Möjligen inte ett praktiskt val för popcornskålar eller fjärrkontroller att vila på, men snyggare soffbord är svårt att hitta. Stiligast är varianten i röd öländsk kalksten.


6. Rensa luften
Guldpalm, 399 kr.
Gröna växter gör inte bara vardagsrummet gladare, många fungerar också som luftrenare. Välbehövligt
 om man spenderat en helg instängd med en tv-serie.


7. Göm tv:n
Samsung The Frame, 12 990 kr.
Samsung trollar bort tv:n från väggen genom att låta den extraknäcka som tavla. Skärmens sensorer mäter rummets ljus och justerar skärmen för att efterlikna en kanvas när tv-läget inte är på.

8. Ljus stämning
Philips OLED 973, 44 995 kr.
Philips satsning Ambilight ska ge din tv en ny dimension genom att förlänga upplevelsen utanför själva apparaten. Genom att stråla ut ljus på väggen bakom tv:n ska den perfekta stämningen uppnås.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.