Hoppa till innehåll

25 grymma tekniknyheter som lyste upp skitåret 2023

Tekniknyheter 2023.

2023 har varit ett exceptionellt skitår
på flera sätt. Prylåret 2023 bjuder på desto fler höjdpunkter. Café listar 25 tekniknyheter som får redaktionen att hänga på köpknappen – från steamers till solcellshögtalare.

Steamer från Steamery

Strykjärn? Kom in i matchen, det är 2023. Nu är det steamers som gäller. Enligt pålitliga källor som Financial Times, Vogue och Esquire är svenska klädvårdsmärket Steamery bäst i klassen. Deras nya kraftfulla allround-steamer Cirrus X, tillgänglig i färgerna svart, vit och lila, har en uppstartstid på blott 20 sekunder, en ångkapacitet på 18–20 g/min och praktiska kalkfällor för att motverka att kalk ska fastna i systemet och försämra prestandan. En blivande trotjänare såväl hemma som på resa. 1 300 kr. 

Solcellshögtalare från Urbanista 

Framtiden ser ljus ut för svenska ljudmakarna Urbanista som, efter framgångsrika lanseringar av solcellsladdade over-ear-lurarna Los Angeles och in-ear-lurarna Phoenix, laddar upp med ännu en toppenprodukt. Prisade blåtandshögtalaren Malibu är världens första solcellsladdade högtalare, utrustad med solceller från Powerfoyle som omvandlar all form av ljus, såväl inne som ute, till energi som driver enheten. Batteritid: oändlig (under rätt förutsättningar). IP67-klassade Malibu är dessutom helt vattentät och skyddad mot sand, damm och smuts. 1 700 kr.

In-ear-lurar från Marshall 

Låt inte storleken lura dig. Andra generationen av Marshalls  in-ear-lurar, Motif II A.N.C, levererar stort – både när det kommer till ljud, design och funktion. Nya framtidssäkrade blåtandsstandarden LE Audio, aktiv brusreducering och 30 timmars total speltid är några av paradgrenarna. 2 250 kr.

Streaming-enhet från Sony Playstation 

Kö till tv:n? Sonys nya mobila streaming-manick Portal fungerar som en förlängning av din Playstation 5:a: Koppla upp dig till spelkonsolen via wifi-nätverket och strömma spel från PS5 direkt till den bärbara enheten. En praktisk lösning för att kunna fortsätta ditt lirande när andra i hushållet lagt beslag på tv:n eller när behovet av egentid tar överhand. Enheten rymmer en 8 tums LCD-skärm och en tudelad Dualsense-kontroll, som även inkluderar adaptiva triggers och haptisk feedback. 2 600 kr.

In-ear-lurar från Sony

De bästa brusreducerande hörlurarna kommer från Sony. Åtminstone om man får tro Sony själva. Som tur är backas de upp av strålande testresultat från branschpress. Nya true wire­less-hörlurarna WF-1000XM5 höjer ribban för störningsfria lyssnarupplevelser med tydlig och detaljerad ljudprestanda, hög samtalskvalitet och snygg design. Batteritiden på upp till 24 timmar med laddningsfodralet och 3 minuters snabbladdning för upp till 60 minuters extra speltid står sig också väl i konkurrensen. 3 000 kr. 

Smartklocka från Samsung 

Med Galaxy Watch 6 har Samsung tagit allt som var bra med föregångaren Watch 5 och höjt ribban ännu ett snäpp. AMOLED-skärmen är 20 procent större, ramen är 30 procent smalare och de uppskattade tränings- och hälsofunktionerna har vässats ytterligare. Upp­graderade sömnverktyg med tydliga analyser bäddar dessutom för bättre sömn. 3 790 kr.

Smart ring från Ultrahuman 

Goda nyheter för alla som vill få bättre koll på sina sömncykler och hälsovärden utan att behöva släpa runt på en smartklocka. Ultrahumans smarta ring Air väger bara 2,4 g, kräver (till skillnad från konkurrenter som Oura) inget månadsabonnemang för att fungera och analyserar grundläggande hälsoindikatorer som sömn, rörelse, hjärtrytm och kroppstemperatur. 3 900 kr. 

Over-ear-lurar från Bose 

Man får vad man betalar för, brukar det ju heta, och det stämmer i allra högsta grad in på Boses nya värstingmodell QuietComfort Ultra. Det nya flaggskeppet har bland annat begåvats med en ny teknik kallad Bose Immersive Audio som ska ge upplevelsen av ett mer uppslukande ljud. Även brusreducering och samtalsljud har vässats jämfört med den mycket populära föregångaren, liksom designen som hottats upp med lyxigare materialval som aluminium och konstläder. 5 600 kr. 

Trådlös högtalare från Sonos

Med årets kanske mest omskrivna högtalare, Dolby Atmos-utrustade skrytbygget Era 300, doppar Sonos för första gången tårna i den hajpade audiofilkategorin ”rumsligt ljud”. Med sex högtalarelement på framsidan, ovansidan och på båda sidor har högtalaren ungefär samma konstruktion som en modern soundbar, fast inklämd i ett betydligt mer kompakt format. Högtalarna projicerar ljudet från vägg till vägg och från golv till tak, vilket skapar en maffig ljudbild oavsett var du befinner dig i rummet. 6 000 kr.

Surfplatta från OnePlus  

OnePlus debut på surfplattsmarknaden visade sig vara en oväntat lyckad sådan. 11,6-
tums­skärmen kommer i det, för surfplattor, unika 7:5-formatet som sägs ge en bokliknande upplevelse som maximerar läsbarhet och taktil komfort. Snygg design, goda prestanda, fyra högtalare med Dolby Atmos-stöd och generöst med batteritid gör OnePlus Pad till en av de bästa Androidplattorna just nu utan att för den skull kosta skjortan. 6 000 kr. 

Telefon från Nothing 

Efter ett par år av välmotiverad hajp lanserade Nothing, med svenske Carl Pei bakom rodret, i fjol sin första mobil – Phone 1. En prisvärd och välbyggd smarttelefon med en unik design som stack ut på en mobilmarknad som bara blivit tråkigare med åren. Med nyligen lanserade Phone 2 – med 80 procent bättre prestanda, vässade kameror och vidareutvecklad Glyph Interface-teknik som gör dig uppmärksam på viktig information utan att du behöver vända upp skärmen – höjer Nothing nivån ytterligare. 7 500 kr.

Surfplatta från Google

En hjälpande hand i hemmet. Så beskriver Google sin nya surfplatta Pixel Tablet, utrustad med de senaste Android-funktionerna, 11 tums LCD-skärm och en medföljande laddningsstation som även extraknäcker som högtalare. När surfplattan är i så kallat hub mode förvandlas den till en hjälpsam hemenhet som kan användas för att styra hemmet och underhållningen, eller varför inte som digital fotoram? Från 7 800 kr.

Högtalare från Nocs 

Svenska Nocs Designs senaste högtalare, minimalistiska MDF-bygget Monolith Mini, må vara hälften så stor som storebrorsan, Red Dot Design-vinnaren Monolith. Men vad den monokroma minihögtalaren saknar i fysisk storlek kompenserar den med en god dos attityd och ett mäkta stort ljud. Högtalaren, som lånat designinspiration från gamla radioapparater, rymmer två högtalarelement på 3,5 tum och en subwoofer-modul och har stöd för wifi, Spotify, Tidal, Airplay 2 och Bluetooth 5.0. 8 000 kr. 

Kamera från Polaroid 

Mamman av direktfilmskameror, Polaroid, är tillbaka med företagets mest avancerade – och dyraste – kamera hittills.Polaroid I-2 har flera inbyggda manuella kontroller för smidigare hantering, lidar-autofokuserande lins med tre element för skarpare bilder, även i svagt ljus, och det vassaste objektivet någonsin inom direktfilms­fotografering. Inbyggd blåtand gör dessutom att kameran kan fjärrutlösas med mobiltelefonen. Det perfekta mötet mellan anolog charm och modern teknik. 8 800 kr. 

Bärbar Högtalare från Bang & Olufsen 

Bang & Olufsens träklädda kraftpaket Beosound A5 är den till synes perfekta hybriden mellan bärbart ljud och mäktigt hemmaljud och beskrivs som de danska audio­filernas mest kraftfulla och mångsidiga bärbara högtalare hittills. Bakom designen står dansk-italienska designduon GamFratesi, som gjort karriär på att överbrygga nordliga och sydliga designkulturer. 10 600 kr. 

Hybridklocka från Huawei

Huawei sparar inte på krutet när man lanserar sin mest exklusiva smartklocka hittills – Watch Ultimate. Klockan är tillverkad i ett stryktåligt zirkoniumbaserat metallhölje som tidigare endast använts i klassiska lyxklockor. Andra köpskäl är vattenbeständigheten på 100 meter, en optisk pulssensor och EKG-mätare som ger en detaljerad analys av hjärtat, över 100 olika träningslägen, 1,5 tums AMOLED-pekskärmen och en batteritid på upp till två veckor. Från 9 000 kr.

Miniprojektor från Samsung 

Hitta storbildslugnet med Samsungs självjusterande Full HD-projektor The Freestyle. Den portabla projektorn bjuder på maxad storbildsupplevelse upp till 100 tum, oavsett vilken projiceringsyta som används. Andra generationen av The Free­style bjuder på mer minne och stöd för Samsungs gaming hub, vilket gör det möjligt att komma åt molnspelstjänster som Xbox Game Pass. Med den nya ”smart blendning”-funktionen kan du parkoppla två projektorer för en ännu större filmupp­levelse. 10 000 kr. 

Streamingskivspelare från Pro-Ject

Att utrusta moderna skivspelare med blåtandsstöd är i dag mer regel än undantag. Problemet är bara
att ljudkvaliteten lätt blir lidande. Med Pro-Ject nya EISA-prisade spelare T1 W med inbyggd Wifi-sändare streamar du dina vinylskivor trådlöst i bästa möjliga ljudkvalitet. Hifi med wifi! 12 000 kr.

Bandspelare från Teenage Engineering

Svenska techundret Teenage Engineering fortsätter att designa teknikprylar som man egentligen inte behöver (eller, för den delen, har råd med) men verkligen vill ha. Som TP-7 – en digital bandspelare i Teenage Engineering-karakteristisk retrodesign och praktisk storlek – perfekt för podcastinspelningar, intervjusittningar, röstmemon eller för att fånga upp en flyktig låtidé i replokalen. En annan välkommen funktion är den automatiska transkriberingsfunktionen som konverterar ljud till text utan att du behöver lyfta ett finger. 15 000 kr. 

Telefon från Apple

Apple-nyheter har en tradition av att trigga visst habegär, och nyligen lanserade titanen Iphone 15 Pro, tillverkad av rymdindustriklassat titan, är inget undantag. Utöver det nya, slicka och fjäderlätta chassit rymmer Apples senaste proffstelefon välkomna nyheter som en anpassningsbar snabbknapp vars funktion kan skräddarsys efter behov, en ny superkamera som ger tillgång till motsvarande sju proffsobjektiv, nya A17-chippet som höjer ribban för mobilprestanda och mobila spelupplevelser samt en mycket omtalad usb c-kontakt. Paletten går i svart, vitt, blått och redaktionsfavoriten titan. Från 15 000 kr. 

Robotdammsugare från Dyson

Inga dammsugare suger som Dysons. Vilket, i just det här fallet, är en bra sak. Dysons första robotdammsugare 360 Vis Nav är, enligt företaget själva, världens smartaste och mest kraftfulla robotdammsugare, med sex gånger mer sugkraft än konkurrenterna. Roboten minns var den har varit, ser var den behöver städa och är tillräckligt intelligent för att skapa dammkartor över ditt hem. Till och med den notoriskt svåra kantrengöringen löser den med bravur. 18 500 kr. 

Laptop från Apple 

Vad konsumentdatorer beträffar är det svårt att hitta ett bättre alternativ än nya generationen av Apples kioskvältare Macbook Air. Världens tunnaste 15-tumsdator har inga problem med att mäta sig med syskonen i den mer spectunga och betydligt dyrare Pro-serien. Det nya blixtsnabba M2-chippet ger en ordentlig prestandaskjuts, och med 18 timmars batteritid och ett helt nytt ljudsystem är i alla fall vi övertygade. 19 000 kr.

Elcykel från Vässla 

Svenska elfordonstillverkaren Vässla växlar upp ambitionerna med minimalistiska elcykeln Pedal. Med devisen less is more presenterar man en praktisk stadspendlarcykel med unisexram, 24-tumsdäck, 100 km elektrisk räckvidd, integrerade lampor och hydrauliska bromsar. På styret sitter ett integrerat universalfäste för din telefon, och med den tillhörande appen ändrar du assistansläge, låser upp cykeln, kontrollerar batterinivåerna och spårar cykeln om den blir stulen. 33 000 kr.

AR-glasögon från Apple 

Nej, du kommer inte att ha råd med Apples maxade mixed reality-brillor Vision Pro, och vi är helt ärligt inte helt säkra på vad vi ska ha dem till. Se snarare glajorna som en spännande inblick i en uppkopplad framtid, i väntan på mer plånboksvänliga alternativ. 40 000 kr. 

Trådlös tv från LG

Har du också fantiserat om ett liv utan tv-sladdar? Vi är där nu. LG:s nya skrytserie OLED M3 är världens första OLED-tv med trådlös bild- och ljud­överföring. TV:n, som kommer i storlekarna 77, 83 och 97 tum, levererar bild i 4K-upplösning och 120 Hz i uppdateringsfre­kvens. Från 66 000 kr. 


Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.