Hoppa till innehåll

Så får du tv-bänken att inte se förjävlig ut – experten reder ut

Karin Ohlsson-Leijon ger sina expertråd för att vi ska kunna hitta en snygg tv-bänk.
Jesper Johansson

Det är något med tv-möbler som skaver. Antingen ser de klumpiga och fula ut, eller så är de så nätta att själva tv:n istället ser ut som ett monster. Men detta går att komma runt, menar Hus & Hems chefredaktör – Karin Ohlsson-Leijon.

Är det bara undertecknad, eller är det helt hopplöst att hitta en tv-bänk som ser bra ut?

Efter att ha besökt 14 möbelvaruhus vid 17 olika tillfällen är det fortsatt ingen tv-bänk som varit snygg nog att ta sig in i vardagsrummet. Och visst, det finns en risk att det är undertecknads högst personliga smak som gör tv-bänken till hemmets svåraste möbel att hitta.

För att reda ut detta söker Café inredningsmässig experthjälp från Hus & Hems chefredaktör, Karin Ohlsson-Leijon. Hon ger sina tankar, tips och idéer för hur du (och jag) kan förfina boendet och därmed också öka den personliga livsgnistan i vardagen.

Min personliga åsikt är att tv-bänken är vår fulaste möbel. Har du ett annat alternativ som toppar listan?

”Nej, jag har ingen speciell möbeltyp som jag ogillar. Däremot finns det såklart möbler jag har svårt för.”

Vad ska jag tänka på gällande den här möbeln?

”Jag tror att det viktigaste är att fundera över var du vill ha den, så att den står på ett ställe där du kommer att vilja titta på tv. Sedan är det såklart viktigt att tänka på måtten, så att den passar både rummet och tv:n.”

Har du några tips på stilar och alternativ att kika på?

”Nu vet ju inte jag vilken stil du gillar, men spontant tänker jag att det är värt att titta på möbler som inte är gjorda för att var tv-bänkar, men som ändå kan fungera som det, och också att titta på vintagemöbler. Jag tror att du skulle kunna hitta fina bord eller låga skåp secondhand, som både har bra pris och hög kvalitet. Du kan också titta på modulsystem, som Montana, som också har många roliga färger att välja bland. Det kan vara kul att välja en färg, så att möbeln blir mer av ett statement än ett nödvändigt ont.”

Finns det något smart sätt att göra en tv-bänk snyggare än vad den är?

”Jag tror på att välja en möbel man tycker om och som tillför något till, gärna i en färg eller med någon fin detalj – att göra det till ett statement. Man kan också bygga in tv:n i bokhyllan, så att den blir inramad.”

Har du några tips på tv-bänkar som ser bra ut?

”Med ett modulsystem, som detta från danska Montana, kan man själv bygga en hylla eller en bänk och det finns många fina färger att välja mellan. Just dessa färger är utvalda av inredaren Tekla Evelina Severin. Sideboardet ’Air’ av Mathieu Gustafson för Design House Stockholm, tycker jag är ett fint alternativ som tillför mycket till inredningen.

Mitt bästa tips är att leta på auktioner och i secondhandbutiker. Då kan man hitta fina möbler till bra pris, som dessa två som finns hos Bukowskis just nu: ett sideboard som heter ’Cortina’, designat av Svante Skogh på 1950/60-talet (utropspris 12 000 kr) och ett sideboard gjort på Svenska Möbelfabrikerna i Bodafors på 1920/30-talet (utropspris 4 000 kr).”

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.