Det ska du tänka på när du köper vin för lagring – vinexperten reder ut

Vim som vinner på lagring

Många viner vinner på att lagras. Men hur gör man? Och vilka viner ska man investera i? Cafés Daniella Illerbrand reder ut.

Daniella Illerbrand
Daniella Illerbrand  |  Publicerad 2020-06-08 11:43  |  Lästid: 3 minuter

Att lagra vin är en konst, på flera sätt. Dels måste du ha tålamod och inte dricka upp vinet, vilket i sig är en utmaning. Dels ska du välja vilka viner som är värda att lägga lite extra pengar på, för att sedan låta ligga till optimal drickålder. Väntar man för länge så kan vinet ha förlorat all sin charm och dricker man det för tidigt så får man alltid undra över den missade potentialen. Lite som att göra slut med en person som man gillade, men som var en riktig slacker, och sedan bevittna hur hen skapar en app och säljer den för miljoner. Trist och onödigt.

I dag är jag värdelös på att spara vin, men jag kan absolut relatera till tjusningen i att välja ut ett speciellt vin som delas med speciella vänner. Även här gäller det att göra genomtänkta val. Väljer du fel vin till fel vän som kanske inte förstår storheten med den där specifika årgången av barolon som du sparat i tio år, då är det ju inte lika kul? Här kommer några enkla tips i konsten att lagra vin: 

1. Välj viner du verkligen älskar. Priset spelar egentligen ingen roll här, det är kul att följa ett favoritvins utveckling. En bonus om de inte är så dyra är ju att du kan köpa fler!

2. Välj stora årgångar om du kan och har råd. Det finns alltid de viner som anses bättre än andra och det är alltid roligt att prova en fantastisk årgång.

3. Köp viner från årgångar som betyder något för dig. Födelseåret av ett barn eller kanske ett bröllopsdatum.

4. Differentiera samlingen. Snöa inte in på bara en druva eller område, utan variera dig. Vårt smaksinne och -preferenser förändras faktiskt mer än vad vi tror.

5. Låt vinerna ligga i en mörk och sval garderob om du inte har ett lagringsskåp. Vinerna gillar inte att ligga varmt, så undvik att placera dem högst upp på ett köksskåp, då värme stiger.

6. Klassiska druvor som gynnas av lagring är till exempel nebbiolo, pinot noir, cabernet sauvignon, chardonnay och merlot.

Lycka till! 

Säkra kort – 6 viner som vinner på lagring


Ojai Santa Barbara, pinot noir, 2017

Nr 5497, USA, 298 kr

Denna pinot noir från Kalifornien är en personlig favorit. Mycket smak av mogna röda bär, men samtidigt lätt och perfekt balanserad. 

Pasqua Ripasso Valpolicella Superiore

Nr 5353, Italien, 119 kr 

Mörka bär dominerar smaken på detta vin. Dricks med fördel till mustiga grytor eller kötträtter med mycket smak.

Laurent-Perrier Brut Millésimé 2008

Nr 75308, Frankrike, 589 kr 

En frisk och underbart brödig champagne med smak av mogna äpplen. Passar utmärkt till skaldjur och fisk.

Georg Breuer Terra Montosa riesling 2018

Nr 5818, 229 kr

En fantastisk riesling med mycket smak och doft. Den fylliga och mogna gulfruktiga smaken balanseras förträffligt.

Kamara Nimbus Russus 2016

Nr 71611, Makedonien, 289 kr 

Roligt och intressant med mycket aromer av tobak och lakrits. Dricks med fördel lite lätt kyld, gärna nu.

DeAetna Terra Costantino 2017

Nr 2400, Italien, 159 kr


Daniella Illerbrand är Cafés nya vinexpert. Hon är utbildad sommelier med erfarenhet från krogar som Aquavit i New York och Mathias Dahlgren i Stockholm. Till vardags är hon director of content på Sweden Foodtech. 

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2020-06-08 14:09