Hoppa till innehåll

21 ikoner som lämnade oss 2016

Joel Linde

2016 var året då storheter som Alan Rickman, David Bowie, Johan Cruyff, Prince, Muhammad Ali och Leonard Cohen gick ur tiden.

kandisar
Gene Wilder, David Bowie och George Michael avled alla under 2016.

Sedan David Bowie gick bort i cancer den 10 januari 2016 är det många av oss som känt att ovanligt många ikoniska artister och idrottsmän har gått bort 2016. Vem som är ikon och inte är naturligtvis i viss mån godtyckligt, men många håller ändå med om att det faktiskt var fler extremt begåvade och kända personer som gick bort 2016 än andra år.

Här är 21 av dem som vi aldrig kommer glömma.

December

25: George Michael, 53. Popsångare från London som blev ett världsnamn i duon Wham. Gjorde en hyllad solokarriär under eget namn med hitlåtar som Careless Whisper, Faith och I want your sex. George Michael uppges ha dött av hjärtsvikt.

6: Peter Vaughan, 93. Brittisk skådespelare vars sista roll också blev en av hans största. Under de senaste åren har han spelat mäster Aemon i Game of Thrones, men har under sin 75 år långa karriär även varit med i bland annat Trångt i kistan, Les misérables och den hyllade serien Porridge. 

November

7: Leonard Cohen, 82. Kanadensisk artist, poet och författare som släppt ett trettiotal skivor sedan 1960-talet. Hans låt Hallelujah är förmodligen en av vår tids mest kända och har gjorts i otaliga nytolkningar. Cohen avled efter ett fall.

Oktober

23: Pete Burns, 57. Brittisk popsångare som är mest känd för sina framgångar med popbandet Dead or Alive. Burns avled efter en hjärtinfarkt.

September

28: Shimon Peres, 93. Israelisk politiker och premiärminister i olika omgångar samt president mellan 2007 och 2014. Han fick Nobels fredspris 1994. Avled till följd av en stroke.

25: Arnold Palmer, 87. Amerikansk golfare som ses som en av de största genom tiderna. Extra viktig symbolisk då han blev en enorm stjärna i tv, inte minst för sin hyllade stil.

Augusti

29: Gene Wilder, 83. Amerikansk skådespelare, regissör och manusförfattare. Spelade Willy Wonka i den klassiska filmen från 1971.

Juli

23: Thorbjörn Fälldin, 90. Sveriges första centerpartistiska statsminister som satt tre mandatperioder 1976-1978, samt 1979-1982.

18: Matilda Rapaport, 30. Svensk friskidåkare som vid sin död rankades fyra i världen. Hon avled i en lavinolycka i Chile.

Juni

10: Gordie Howe, 88. Kanadensisk hockeyspelare som även ärats i Hall of fame. Han spelade 25 säsonger i Detroit Red Wings och har spelat flest NHL-matcher genom tiderna. Howe fick en stroke 2014 men dödsorsaken har inte kommunicerats.

6: Kimbo Slice (Kevin Ferguson), 42. Framgångsrik amerikansk boxare och MMA-kämpe som blev känd för så kallade ”mutual combat street fights” som uppmärksammades av tidningen Rolling Stone. Avled av hjärtproblem.

3: Muhammad Ali (Cassius Clay), 74. Amerikansk legendarisk boxare som vann OS-guld 1960 och tungviktsbältet tre gånger, senast 1978. Han var alltså bäst i världen av och till under nästan 20 år. Avled efter en septisk chock.

2: Freddie Wadling, 64. Svensk musiker som medverkat i flera hyllade punktband, bland annat Cortex, Blue for Two och Fläskkvartetten. Skulle medverkat i Så mycket bättre samma år som han dog. Han avled efter ett hastigt sjukdomsförlopp.

Maj

4: Olle Ljungström, 54. Svensk sångare och gitarrist som bland annat var del av det populära rockbandet Reeperbahn och deltog i tredje säsongen av Så mycket bättre. Han avled efter en lång tids sjukdom.

3: Carl Fredrik Reuterswärd, 81. Svensk konstnär som har skapat en av nutidens mest kända skulpturer, nämligen revolvern med knuten pipa som kallas för Non violence. Originalet står utan för FN:s högkvarter i New York, men andra upplagor finns i flera svenska städer såväl som i Berlin. Reuterswärd avled i lunginflammation.

April

21: Prince, 57. Prince Rogers Nelson valdes 2004 in i Rock and Roll Hall of Fame, vilket är en indikation på hans storhet. Han var oerhört produktiv som artist och gav ut album nästan varje år sedan 1978, ibland fler än ett per år. Han dog i sitt hem av en överdos av opioden fentanyl.

Mars

24: Johan Cruyff, 68. Legendarisk nederländsk fotbollsspelare som utmärkte sig med sin tekniska skicklighet. Han gav även namn åt Cruyff-vändningen som är en självklar del i dagens fotboll. Bollen petas då under stödjebenet i en skottfint. Johan Cruyff avled i lungcancer.

16: Frank Sinatra Jr., 72. Amerikansk sångare som är son till den legendariske Frank Sinatra. Han avled efter en hjärtattack.

Februari

5: Bodil Malmsten, 71. Svensk poet, författare och dramatiker som är ättling till bland annat grundaren till Grand Hôtel i Stockholm och designmästaren Carl Malmsten. Hon skrev ett trettiotal böcker och är en av Sveriges mest prisade författare. Malmsten avled i hemmet efter en tids sjukdom.

Januari

14: Alan Rickman, 69. Engelsk skådespelare som har gjort en rad högprofilerade roller i bland annat Harry Potter, Die Hard och Love Actually. Han har fått utnämningar på exempelvis Golden Globes, Emmys och People’s Choice. Rickman avled i cancer.

10: David Bowie (David Robert Jones), 69. Engelsk musiker som var en av 1900-talets mest tongivande och banbrytande musiker. Utöver hans otaliga topplistealbum var han även skådespelare och konstnär. Avled av levercancer.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.