Kändisarna som gick bort 2019

Marie Fredriksson, Sara Danius och José Antonio Reyes.

Café minns celebriteterna som lämnat jordelivet under det gångna året.

Markus Aamisepp | Foto: Getty  |  Publicerad 2019-12-29 03:47  |  Lästid: 6 minuter

När det nya året snart går av stapeln är det även passligt att sammanfatta det som vi har bakom oss. Och under denna resumétäta högsäsong är det inte heller mer än rätt att minnas de som tragiskt nog lämnat jordelivet 2019. Café drar sig därför till minnes ett axplock av celebriteter som under året samlats till sina fäder.

Januari

Emiliano Sala

Den argentinske fotbollsspelaren Emiliano Sala hade just värvats av Premier Leauge-klubben Cardiff som dyraste spelare genom tiderna. Men när Sala skulle resa från sin tidigare klubb Nantes till den nya walesiska klubben kraschade hans flygplan i engelska kanalen. Efter en väldig sökinsats av ett privatfinansierat företag hittades till slut fotbollspelarens lik i havsbotten i början av februari.

Februari

Karl Lagerfeld

Den tyska modeskaparen Karl Lagerfeld var kanske mest känd för att alltid ha på sig solglasögon och fingervantar. Förutom sin välkända uniform var han även ansiktet utåt för Chanel, Chlóe, Fendi och sitt egna märke. Lagerfeld gick bort 85 år gammal och hann under sitt jordeliv även erhållas kommendörstecknet av hederslegionen – ett orden instiftat av ingen annan än Napoleon.

Douglas (papegoja)

Foto: Erika Oldberg, TT

I februari hemkallades även Sveriges kanske mest kända djur – nämligen papegojan Douglas, känd som Rosalinda i Pippi Långstrump på de sju haven. Med repliker som ”jag ska sticka kniven i dig” och ståtligt vilande på Beppe Wolgers (Pippis pappa samt textskrivare för Monika Zetterlund) axel blev arapapegojan snabbt ett av landets mest folkkära fågeldjur. Douglas dog på ett zoo i södra Tyskland och nådde en närmast biblisk ålder på 51 år.

Mars

Luke Perry

Skådespelaren Luke Perry spelade sammanlagt 10 säsonger som Dylan McKay i 90-talsserien Beverly Hills 90210 och var den coola bad boyen som samtliga pubertala gymnasiepojkar under 90-talet ville vara. Perrys sista skådespelarinsats sker i Tarantinos nya Once upon a Time in Hollywood där han spelar – ja, en skådespelare. Beverly Hills-stjärnan dog efter att ha drabbats av en stroke i sitt hem i Los Angeles.

Jon Skolmen

Mest känd som den glade norrmannen Ole Bramserud i Sällskapsresan-filmerna, med Lasse Åberg i rollen som Stig-Helmer. Skådespelaren medverkade också i de svenska serierna Nöjesmaskinen och Nöjesmassakern och var även verksam som skådis och komiker i Norge.

Keith Flint

The Prodigy-sångaren hittades död i sitt hem i Essex i sydöstra England efter att polisen fått ett orosalarm om stjärnans välmående. Han slog igenom med elektroniska bandet The Prodigy under 90-talet med låtar som Firestarter, Breath och Smack My Bitch Up som man kanske känner igen från scenen där Ben Stiller och Peter Greene röker en gås och försöker hoppa ut ur ett skyskrapefönster i filmen Permanent Midnight (1998).

April

Peter Mayhew

Den 2.21 meter långa Peter Mayhew slog igenom som Han Solos andrepilot Chewbacca i Star Wars-filmerna. Skådespelaren gjorde inte särskilt många skådespelarinsatser utöver George Lucas succéfilmer, men reste världen runt för att träffa fans och vänner som ville ha en glimt av vem som egentligen gömde sig bakom den lurviga (och antagligen jättevarma) Chewbacca-dräkten, enligt ett uttalande från hans familj efter hans död.

Bibi Andersson

Den svenska skådespelaren Bibi Andersson var kanske mest känd för sin medverkan i Ingmar Bergman-filmerna Persona och Det sjunde inseglet. Hon är även den skådespelerska som fått flest Guldbaggar, bland annat för Det blir aldrig som man tänkt sig och Arn – Tempelriddaren.

Maj

Peggy Lipton

De som sett den klassiska serien Twin Peaks känner antagligen också igen Peggy Lipton som i den axlade rollen som Norma Jennings. Skådespelerskan har också varit gift med musikproducenten Quincy Jones och vunnit en Golden Globe för bästa kvinnliga huvudroll som Julie Barnes i serien The Mod Squad (1968-1973). Lipton gick bort i sviterna av cancer och blev 72 år gammal.

Juni

Terese Alvén

Träningsprofilen och influencern Terese Alvén drev i mer än 10 år en av Sveriges största träningsbloggar och skrev flera böcker om ämnet. Alvén gick bort i somras efter att ha drabbats av aggressiv äggstockscancer bara 37 år gammal.

José Antonio Reyes

Fotbollsspelaren José Antonio Reyes spelade för flera europeiska toppklubbar under sin karriär och ingick bland annat av den upplaga av Arsenal som gick igenom hela Premier Leauge-säsongen 2003-2004 helt obesegrade. Reyes gick bort när han körde sin Mercedes i 237 kilometer i timmen, fick punktering och körde in i refugen i Spanien.

Juli

Cameron Boyce

Den tjugoåriga skådespelaren var bland annat känd för att ha medverkat i Disney-filmen Descendants, TV-serien Jessie, HBO:s Mrs. Fletcher samt för att vara – ja, jättesnygg. Den unga skådespelaren ägnade sig även åt välgörenhet och donerade bland annat 30 000 dollar till ett vattenprojekt i Swaziland. Boyce dog i sömnen av ett slaganfall som var ett resultat av en pågående medicinsk behandling.

Augusti

Hans Rausing

Sonen till Tetra Paks grundare Hans Rausing var vd för företaget mellan 1950 och 1954 och därefter vd för Tetra Pak International i 27 långa år. Göteborgarens förmögenhet har värderats till 126 miljarder kronor och var i fjol Sveriges andra rikaste person. Det råder dock ingen nöd på familjen Rausing som enligt Forbes den 112:e mest förmögna i hela världen. Hans Rausing gick bort i augusti och blev 93 år gammal.

September

Arne Weise

Sveriges mest välkända julvärd satte ribban för svenskt julmys när han under tre decenniers tid påade Kalle Ankas Julafton under SVT:s julaftonssändning. Weise var även programledare för programmet Ett med naturen, Sveriges Radios Svensktoppen och hann även under sitt jordeliv motta Hederspriset på Kristallengalan. Den folkkära programledaren somnade in 89 år gammal på ett äldreboende i Stockholm.

Ric Ocasek

Ric Ocasek var sångaren och frontman i Rock & Roll Hall of Fame-korade bandet The Cars som var pionjärer i amerikansk new wave-musik. Sångaren släppte även ett antal skivor som soloartist, men blev mer framgångsrik som producent för banden Bad Religion och Weezer, bland annat. Ocasek hittades livlös i sitt hem i New York och blev 75 år gammal.

Oktober

Sara Danius

Efter Svenska Akademien-skandalerna gick Sara Danius ensam emot institutionen och fick därför lämna sin post som ständig sekreterare – positionen som hon var första kvinnan någonsin att axla. Reaktionerna blev hårda och på sociala medier trendade hashtaggen #knytblus där människor satte på sig hennes signaturplagg som stöd. Hon var även professor i litteraturvetenskap på Stockholms Universitet, författare och kulturskribent på Dagens Nyheter. Danius gick bort efter att ha varit sjuk i cancer i flera år.

Ginger Baker

När den legendariska Rush-trummisen Neil Peart säger att en annan trumslagare är ”extrovert, genuin och uppfinningsrik” är man nog jävligt bra. Och det var precis vad han sade om trummisen Ginger Baker som tillsammans med Eric Clapton och Jack Bruce startade bandet Cream 1966. Det är antagligen få som missat låtar som Sunshine Of Your Love och White Room där Baker hjälpte till att förändra rockvärldens trum-manér till det bättre. Cream-trummisen somnade in på ett sjukhus 80 år gammal.

November

Garry Rhodes

TV-kocken Garry Rhodes var programledare för såväl den brittiska som den amerikanska versionen av Masterchef samt huvudkock i Gordon Ramsays Hell’s Kitchen. Den kulinariska legendaren drev två restauranger och lyckades under sin karriär få totalt fem Michelinstjärnor. Kocken dog endast 59 år gammal.

December

Marie Fredriksson

När Marie Fredriksson gick bort efter lång tids sjukdom i början av december blev det en nyhet i de flesta medier världen över. Och inte konstigt är det – tillsammans med Per Gessle sålde de med Roxette sammanlagt 75 miljoner skivor. Inte minst skildras gruppens framgångar av att låten It Must Have Been Love kan höras i bakgrunden när Richard Gere sliter av Julia Roberts morgonrock i filmen Pretty Woman (1990).

Juice Wrld

Att den amerikanska rap-artistens låt Lucid Dreams har över en miljard lyssningar på Spotify visar kanske hur pass populär och uppskattad hans musik var. Tjugoettåringen hann även uppträda två gånger i Sverige innan han i början av december dog av ett slaganfall i samband med att han landade på en flygplats i Chicago. Dödsorsaken är ännu inte officiell, men enligt källor tog han flera tabletter Percocet på planet för att gömma dem från polisen som stod och väntade på flygplatsen.

Ron Leibman

De flesta känner igen Ron Leibman som Rachel Greens pappa i TV-serien Vänner där han var karaktären Ross (David Schwimmer) alldeles egna protagonist i och med hans konstanta kritiserande av hans kärleksliv med tre skilsmässor och två utomäktenskapliga barn. Skådespelaren gjorde även roller i Sopranos och i den animerade serien Archer innan han avled i sviterna av en lunginflammation.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2019-12-29 03:47