Hoppa till innehåll

Därför är doftgranar det sjukaste vi har

Man i bil med en näsduk och en frilagd doftgran.

I den mån folk fortfarande har doftgranar i sin bil är det ett otyg, menar Jonas Strandberg.

Doftgranar är fantastiskt konstiga. En produkt som har för avsikt att maskera en avskyvärd stank med en annan stark doft. 

Att städa bilen har aldrig slagit personer med doftgran. Sådana personer upplever inte att problemet ligger i att bilen är smutsig och ostädad. Problemet ligger i att den luktar hemskt. Och det är någonting man måste täcka över. Som när adeln förr i tiden lät bli att duscha och bara sprayade på mer och mer parfym.

Människor med doftgran i bilen är samma människor som inte städar skrivbordet på sin dator, utan skapar mappen ”Övrigt 4” och lägger alla filer där. Människor med doftgran är samma människor som varje gång de öppnar ett skåp måste skynda sig att stänga det igen så inte alla grejer ramlar ut. Som hellre köper en ny matta än dammsuger. Ni fattar.

Wunder-Baum har en gran som luktar City Style. Vad det innebär? Saltlakrits naturligtvis, varför frågar du? Eller den lite deppiga doften New Car som skapar en näst intill perfekt illusion av att man kör en helt ny bil. Bortsett från hamburgerpåsarna och burkarna med energidryck på golvet. Och den allmänna känslan av lättnad varje gång bilen ens startar.

Vi får självklart inte glömma de problematiska dofterna Mai-Tai och Pina Colada, för den som vill drömma sig bort till en solig sandstrand och för en sekund glömma att man ännu en gång är på väg hem till ett regnigt Borås.

På Amazon finns rubriken ”Produktsäkerhet”. Där varnar man för följande bieffekter av detta luktträd:

  • Giftigt för vattenlevande organismer med långtidseffekter.
  • Irriterar huden.
  • Kan orsaka allergisk hudreaktion.

Men så står man där på macken och känner en krypande ångest över att snart behöva återvända till sin äckliga bil. Så man hugger åt sig en gran vars förpackning hävdar att den luktar ”Sport”. Man ägnar en kort, kort tanke åt de vattenlevande organismerna där ute, men… Så länge man slipper tänka på att man kör en pommes frites-luktande Nissan på väg hem till Borås, så får man väl säga att fördelarna överväger nackdelarna.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.