Hoppa till innehåll

Så vet du om Netflix nya dokumentärserie ”Dope” är något för dig

Joel Linde

Dokumentärserien Dope är den senaste snackisen från Netflix. Vi får följa poliser, langare och missbrukare i USA och Mexiko vilket ger sällan skådade perspektiv på drogkriget i USA.

Du känner säkert till att knark är dåligt. Men på vissa platser är det verkligen dåligt. Alltså omänskligt, utanför den här världen-dåligt. Som till exempel i Oakland, strax utanför San Francisco, eller i Baltimore strax norr om Washington. Där dör hundratals, tusentals människor av överdoser varje år.

I områden där få utomstående människor rör sig har filmteam från Netflix följt med langare, missbrukare och poliser för att dokumentera exakt hur liv som kretsar kring droger ser ut. De visar sidor som sällan eller aldrig tidigare har visats.

Därför ställer vi oss frågan: Är det värt att se?

Vad handlar det om?

En man, runt 30, har precis fått tag på en dos kraftigt utspädd heroin för sina tio sista dollar. Han sitter på golvet i ett övergivet hus och letar efter en bra ven att sätta nålen i. Den enda han hittar, som fortfarande är synlig, sitter i ljumsken.

Hans flickvän kommer hem med en man, en kund, som ska se till att även hon får pengar till dagens fix.

”Ni kan vara där uppe”, säger killen till dem, och fortsätter med sitt.

Poliser omringar en ung man vid en bensinstation. Det är mitt på dagen. Han har sin runt 5-åriga dotter med sig. Polisen är säkra på att det är han som sålt heroinet som senaste veckan har dödat en handfull unga människor eftersom det är utspätt med det betydligt starkare preparatet karfentanil. Men dödsfall är inget som stör affärerna.

”Ju fler pundare du har ihjäl, desto mer pengar kommer du tjäna”, säger en en langarna i området.

Det är en serie om alla sidor, inklusive de riktigt fula, av droghandeln i USA.

Hur går snacket?

I USA säger de flesta att Dope är… dope. Alltså riktigt bra, men givetvis också miserabelt i sin natur.

Vem är det för?

Om du gillar Cops eller andra polisdokumentärer kommer du definitivt också att gilla Dope. Den ger ett nyttigt perspektiv på vad som får människor att hamna i drogmissbruk eller att börja sälja droger, och det faktum att vi får följa både langarna och poliserna som jagar dem ger serien en förhöjd känsla av spänning och verklighet.

Vem är det inte för?

Dope kan inte rekommenderas för dig med sprutfobi.

Vad är det för karaktärer?

Något av det häftigaste med serien är hur nära vi faktiskt får komma langarna och missbrukarna. Vi är vana vid att se saker ur polisens perspektiv, men att få den här inblicken i ”den andra sidan” är något helt nytt och väldigt intressant.

Kuriosa?

1989 eskalerade George Bush den äldre USA:s så kallade ”War on drugs”. Det ledde bland annat till 1033-programmet som gör att polisen som bekämpar droghandel är beväpnad med full militär stridsutrustning.

Vad säger man för att låta smart?

”Utan opiumplantagen i Afghanistan hade kriget varit över för länge sedan.”

Är det värt att se?

Ja. Måste du välja mellan Dope och Manhunt: Unabomber så ska du välja den sistnämnda, men det är en mycket sevärd och stundtals häpnadsväckande dokumentär.

Se trailern och de fyra avsnitten på Netflix.

Det första avsnittet är för tillfället inte tillgängligt, men avsnitten är fristående. Dokumentärserien Dope har ingenting med filmen Dope från 2015 att göra.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.