Hoppa till innehåll

Sanningen bakom Netflix succéserie ”Manhunt: Unabomber”

Joel Linde

Vad är sant och vad är falskt om James ”Fitz” Fitzgerald och Theodore ”Ted” Kaczynski i Netflix serie Manhunt: Unabomber?

En av de hetaste serierna just nu är den Discovery-producerade Netflix-serien Manhunt: Unabomber. Serien i åtta delar handlar om FBI:s arbete med att hitta terroristen de döpt till ”The Unabomber”, som dödade tre människor och skadade ytterligare 23 i USA mellan 1978 och 1995, medelst hemmagjorda brevbomber.

Unabomber-fallet är det dyraste i FBI:s historia, och sträckte sig över nästa två decennium. Efter att ha sett serien gjorde undertecknad precis som de flesta andra – googlade på vad som stämde och inte. Här är svar på många av de frågor vi ställde oss efter att ha sett Manhunt: Unabomber på Netflix.

(Om du inte redan sett serien bör du i stället läsa denna artikel om varför du absolut bör se den, eftersom texten innehåller spoilers.)

Möttes ”Fitz” och Ted på riktigt?

I serien ber Theodore ”Ted” Kaczynski att få träffa utredaren James ”Fitz” Fitzgerald, under tiden Ted sitter häktad. Fitz försöker då övertala Ted om att hans bästa alternativ är att erkänna sig skyldig på alla åtalspunkter. Men i verkligheten träffades aldrig de två. Ett möte har dock varit på tal efter att Ted påbörjat sin livstidsdom, men det har avbrutits på Teds begäran.

Övervakade FBI verkligen alla som köpte Washington Post?

När Ted Kaczynski skickade sitt manifest till FBI krävde han att Washington Post eller New York Times skulle publicera det i sin helhet. FBI valde då, på Fitz rekommendation, att publicera endast i Washington Post, eftersom den tidningen såldes på enbart två platser (inte en som de säger i serien) i området. FBI övervakade sedan alla som köpte tidningen den dagen, berättar den riktiga Fitz i en intervju med NPR.

Hur var det där med ”att ha kakan och äta den”?

I serien reagerar Fitz på att Unabombaren skriver uttrycket ”Att äta kakan och ha den kvar” på ett ovanligt, omvänt sätt i sitt manifest. När Fitz senare jämför Unabombarens manifest med brev som Ted skrivit, ser han att Ted har skrivit uttrycket på exakt samma, omvända sätt. Det blir nyckeln till att skaffa fram husrannsakningsordern för att komma in i Teds stuga. Allt det stämmer med verkligheten.

Skrev Unabombaren ”broad”, ”chick” och ”negro” i manifestet?

Ja, och det hjälpte Fitz att komma fram till att personen de sökte måste vara äldre än vad tidigare utredare hade trott. Det gjorde också att FBI började misstänka att han var väldigt avskärmad från samtiden och andra människor, eftersom exempelvis ”negro” var ett ord som inte längre användes av särskilt många.

Var det professor Natalie Rogers som listade ut att Unabombaren var från Chicago?

Nej, men det var en annan professor i lingvistik, Roger Shuy, som kände igen Unabombarens språkbruk och föreslog att han hade snappat upp det från tidningar som var stora i Chicago under 30-, 40- och 50-talet, och att Unabombaren alltså växte upp där under de åren – vilket visade sig stämma.

Var ”wudder”-grejen sann?

Ja, några av Fitz kolleger påpekade att han uttalade ”water” annorlunda eftersom han var från en annan del av landet, vilket fick honom att fundera över hur mycket språket kan säga om en person.

Var det verkligen Teds bror, David, som tipsade FBI?

Ja, broderns fru kände först igen språkbruket och idéerna i manifestet och bad sin make läsa det. När David såg att Unabombaren använde formuleringen ”cool headed logitian” i manifestet, kopplade han det till ett brev han fått från sin bror, där han använde samma formulering. ”Då kände jag mig femtio procent säker på att Ted var Unabombaren”, har David Kaczynski sagt i intervjuer. Det gjorde att han kontaktade FBI.

Försökte Ted Kaczyksnis advokater lura honom?

Ja, Teds advokater ville yrka på att han var mentalt sjuk och därmed inte kunde dömmas till döden. Det gjorde att Ted ville byta representation, men han nekades den begäran. I stället erkände han sig skyldig på alla åtalspunkter för att undvika att förklaras mentalt sjuk, och samtidigt också undvika dödsstraff.

Tog de andra FBI-cheferna på sig äran för fallet?

I serien är profileraren Fitz besviken när han inte får det erkännande han förtjänar efter att hans metoder och arbete har lett till att de till slut hittade Unabombaren. I verkligheten har James R. Fitzgerald fått mycket ära och beröm i media för fallet och hans arbete, även om det finns vittnesmål som tyder på att hans chefer inte alltid litade helt på hans sätt att använda språkanalys.

Försökte Ted Kaczynski ta livet av sig?

Ja, han försökte hänga sig i sina kalsonger dagen efter att han nekades att byta advokater.

Varför bombade Ted flygplanet?

Ted Kaczynski störde sig på lågt flygande flygplan som störde hans lugn i stugan. Han antecknade det i sina dagböcker, och skrev också att han därför skulle utföra bombattacker mot flygplan.

Utförde de verkligen experiment på Ted under hand tid på Harvard?

Ja. Ted rekryterades till ett psykologiskt experiment som pågick i tre år, där han fick utstå mental tortyr och förödmjukelse. Läs mer här.

Finns det två sketcher av Unabombaren?

Det finns – så klart – konspirationsteorier och rykten om att det existerar flera fantombilder av Unabombaren, men några sådana påståenden har aldrig bemötts av FBI och har således heller inte blivit mer än just rykten.

Theodore Kaczynski greps den 3 april 1996 och den 22 januari 1998 erkände han sig skyldig på alla åtalspunkter, vilket gav honom livstids fängelse utan möjlighet till resning eller villkorlig frigivning. Han sitter på högsäkerhetsanstalten ADX Florence i Colorado.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.