Hoppa till innehåll

Dröm dig bort – här är de bästa takbarerna i världen

Tobias Skagerström

Livet är lite enklare på en takbar där man kan ta en öl eller en drink när man drömmer sig bort i utsikten eller svalkar sig i poolen. Två som verkligen tycker om takbarer är Hans Ebenman och Rikard Fredricson på rooftopguiden som tagit på sig det nobla uppdraget att lista världens bästa takbarer. – För att få den ultimata takbarsupplevelsen är … Continued

Livet är lite enklare på en takbar där man kan ta en öl eller en drink när man drömmer sig bort i utsikten eller svalkar sig i poolen. Två som verkligen tycker om takbarer är Hans Ebenman och Rikard Fredricson på rooftopguiden som tagit på sig det nobla uppdraget att lista världens bästa takbarer.

– För att få den ultimata takbarsupplevelsen är det många saker som spelar in. Utsikt, klimat, atmosfär, bekvämlighet, dryck, mat, pool, sällskap och service, säger Hans Ebenman.

Varför startade ni en sajt om takbarer? 

– Som med nästan alla andra nya idéer så kläcktes den för att något saknades. Efter en resa där vi besökte några takbarer märkte vi att det inte fanns någon samlingssajt för detta så vi bestämde oss för att göra en komplett guide.

Hur står sig Sverige jämfört med resten av världen när det kommer till takbarer?

– Tyvärr ganska dåligt eftersom det saknas riktigt höga byggnader och klimatet är kallt och inte så solsäkert, takbarssäsongen i Sverige är ungefär april till september. Utbudet har dock blomstrat upp de senaste åren med Pane Fresco på Åhléns tak och Urban Deli 9th Floor på Sveavägen. Vi hoppas att utvecklingen fortsätter och en lyxig rooftop-bar på en av Hötorgsskraporna hade varit magiskt.

Snart är det vinter på riktigt. Varför ska man besöka en takbar när det är kallt?

– Det finns ingen anledning att besöka en takbar om det är kallt ute och det inte finns infravärme på terrassen. Så man får helt enkelt resa från Sverige och ta sig utomlands under de mörka månaderna här hemma.

Vilka städer har världens bästa takbarer?

– Det är New York där det finns något för alla, men även i Bangkok finns ett grymt utbud. De är dock lite mer lika varandra än takbarerna i New York.

Beskriv den ultimata takbarsupplevelsen.

– Tillsammans med likasinnade vänner sitter vi i en centralt och högt belägen takbar med 360-graders utsikt över hela staden och dess skyline. Klimatet ska ligga på 20-30 grader och solen skiner. Atmosfären är avslappnad med en skön feststämning och det finns gott med sköna sittplatser för alla, gärna stora loungemöbler som man både kan sitta och ligga i. Takbaren ska ha en bra drinklista med några inhemska specialiteter och en barmeny med schysst plockmat. Där hänger vi från tidig eftermiddag fram till kvällen och blir lite skönt småfulla. Ett extra plus är om det finns en pool som man kan svalka sig i.

Hans Ebenmans lista över Sverige och världens bästa takbarer utan inbördes ordning.

Sverige

Gondolen i Stockholm

Scandic Sjöfartshotellet i Stockholm

Scandic Anglais i Stockholm

Världen

Sky Bar at Grand Hotel Central i Barcelona

Octave Rooftop Bar i Bangkok

Skye Bar at Hotel Unique i Sao Paulo

Gansevoort Park Rooftop i New York

Flair at Ritz Carlton i Shanghai

Kolla in på Instagram @the_rooftopguide för fler bilder från världens bästa takbarer!

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.