Annons

Efter ja till gräs – så kan MDMA, svamp och LSD bli lagligt

Sverige har beviljat medicinsk cannabis till två patienter. Men hur vore det att behandla din stress med LSD, din ångest med svamp – eller din PTSD med MDMA? Café reder ut framtiden för narkotikaklassade preparat som läkemedel.

Jakob Adolfsson
Efter ja till gräs – så kan MDMA, svamp och LSD bli lagligt

Café har tidigare skrivit om Andreas Thörn, en av de två patienter i Sverige som först beviljas medicinsk cannabis.

Samtidigt har forskningsvärlden, och Sverige, börjat diskutera andra, tidigare utdömda egenskaper hos droger som LSD, MDMA och svamp.

Annons

Fred Nyberg är forskare, och Sveriges enda seniorprofessor i biologisk beroendeforskning med särskild inriktning på hjärnans belöningssystem, vid Uppsala universitet. Han har även varit ordförande i Svenska föreningen för alkohol- och drogforskning och från 2002 till 2007 arbetade han som forskningsansvarig på regeringens satsning Mobilisering mot narkotika. Han jobbar helt enkelt med regeringen, Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen i dessa frågor.

Gilla Cafe.se på Facebook
Fred Nyberg Seniorprof. i biologisk beroendeforskning vid Institutionen för farmaceutisk biovetenskap, Forskning; Biologisk beroendeforskning; Biologisk beroendeforskning Foto. Mikael Wallerstedt

Fred Nyberg.

Nyberg uttalade sig nyligen i Expressen om att det psykoaktiva ämnet psilocybin skulle kunna användas för att lindra psykiska åkommor. Psilocybin är ett aktivt ämne i psykadeliska svampar. I Sverige finns ämnet i narkotikaklassade toppslätskivlingar, ofta kallade ”toppisar”. En svamp som letas upp och äts av vissa för att uppnå ett psykedeliskt rus, något som Kit visar i den här filmen. Forskarvärlden ser just nu över psilocybin för att helt klargöra hur och till vad det kan användas.

Toppslätskivling, en psykadelisk svamp som växer i Sverige. Foto: Giftinformationscentralen

Vad är inställningen i din bransch mot psilocybin?

Att det behövs fler studier. Det man gör i de här studierna är att man ger substanserna i så kontrollerade former som möjligt.

Tester på hallucinogener sker främst i USA, berättar Fred Nyberg.

Han berättar även att man relativt nyligen insåg att hallucinogener visat positiva effekter redan på 50-talet då de användes för att behandla bland annat alkoholberoende. Ett användningsområde som glömdes bort efter att substanserna blivit illegala.

– Det fanns pengar att söka under min tid på Mobilisering mot narkotika, men det var ingen som sökte för forskning på LSD eller psilocybin. Det låg så långt bort med hallucinogena droger. ”Det är narkotika”, sa man. Så den allmänna uppfattningen hos forskare har länge varit att man inte ens vill göra några försök på de här substanserna, men nu börjar det dyka upp igen.

Enligt Nyberg kan kroppen hantera vilken substans som helst i världen – i rätt dos. Även gift, som till exempel Arsenik, är möjlig att ta i tillräckligt små doser.

– Så är det med många av våra läkemedel. Om vi tar smärtstillande morfin, det kan du ta under kontrollerade former. Just därför är man så noga med att det ska förskrivas av en expert och följas upp så eventuella sidoeffekter kan rapporteras.

Nyberg tror att man skulle kunna få mycket positiva resultat från en utökad satsning på narkotikaforskning. Men han poängterar att det inte bara är viljan som avgör, utan även det ekonomiska. Att ta fram ett nytt läkemedel, inklusive att genomföra nödvändiga kliniska test på större patientgrupper kostar, enligt Nyberg, miljarder att genomföra.

– Anledningen till att det blir dyrt när du betalar för läkemedel är att du bekostar industrins misslyckade försök eller försök med substanser som inte blev någonting.

I slutet av november förra året beslutade amerikanska Livsmedelsverket och Läkemedelsverket, FDA, att godkänna fortsatta tester på MDMA som lindring emot posttraumatiskt stressyndrom.

– Både MDMA och LSD var ute men är på väg tillbaka, för i vissa lägen har de här faktiskt betydelse.

Annons

Dela (0)
Tweeta

Annons


Laddar