Så blev Andreas Thörn först i Sverige att få laglig cannabis

Andreas Thörn bröt nacken i en mc-olycka när han var 15. Nu, 23 år senare, blir han Sveriges första man att få cannabis utskrivet på recept.

Jakob Adolfsson  |  Publicerad 2017-02-13 19:49  |  Lästid: 3 minuter
andreas
Andreas Thörn. Foto: Privat

När Andreas Thörn, 38, var 15 år gammal bröt han nacken i en mc-olycka. Olyckan lämnade honom förlamad och sedan dess har han kämpat mot svåra nervsmärtor. Han fick stor medial uppmärksamhet efter en debattartikel i Metro 2015 då han åtalats för att ha odlat cannabis hemma.

Nu blir han en av de två första patienterna i Sverige att få cannabis på recept.

Du går till historien som Sveriges första man att beviljas medicinsk cannabis, hur känns det?

– Det känns fantastiskt skönt, välförtjänt skönt.

Hur exakt allt kommer se ut för Andreas vad gäller högkostnadsskydd, uttag och påfyllning av recept är ännu oklart. Till en början kommer han att få en generell dos, avsedd för tre månader. Under behandlingen kommer han att ha kontinuerlig läkarkontakt. Han vet inte heller vad priset kommer bli per gram.

Andreas berättar att han kommer bli pilottestare men att det är svårt att arbeta fram en generell dos som fungerar för alla.

– Vad som fungerar för mig, kanske inte gör det för någon annan. Men det kan hjälpa många.

Hur kom du in på cannabis som behandling?

–  Jag har haft nervsmärtor i 23 år. Efter tolv år fick jag kraftigt eskalerande nervsmärtor. Jag fick prova alla klassiska läkemedel, men till slut visste de inte vad de skulle göra med mig.

När alternativen började ta slut återstod metadon, ett morfinpreparat som bland annat använts för att behandla heroinmissbrukare. Ett preparat som Andreas tycker har sitt användningsområde och är viktigt för många. Men att det inte fungerar för hans typ av smärtor.

Dels har han haft problem med själva ruset. Men även att hans mage blivit förstoppad vilket är en vanlig bieffekt av morfin. Att kunna bibehålla en frisk mage är väldigt viktigt för någon med ryggmärgsskador, berättar Andreas.

På grund av detta kände han inte att metadon var ett alternativ. Inte minst för att morfinpreparat, enligt Andreas, inte har någon effekt på hans nervsmärtor utan är till för att lindra andra typer av smärta.

Utöver morfinpreparat har Andreas även fått bland annat Lyrica, som ofta används för att behandla patienter med fibromyalgi och epilepsi. Medicinen har dock ifrågasatts för sin beroendeframkallande baksida.

Han hade tidigare testat rökcannabis som han fått via bekanta. Att röka cannabis fungerade inte då det gav ett för stark rus. Något som blev ett problem för Andreas som enbart var ute efter cannabis smärtstillande egenskaper.

– Jag fixade inte riktigt det där med ruset, det har alltid varit en röd tråd i alla mina behandlingar att jag har svårt med olika ruseffekter.

De ruseffekter som Andreas upplevt från morfinpreparat blev inte minst problematiska på hans jobb som verksamhetsansvarig på ett assistansbolag. Ett jobb som kräver god sinnesnärvaro för att på bästa sätt ha koll på siffror, lön, lagar och regler.

Vad hände sedan?

– Sedan satt jag och googlade på nätet och hittade ett forum i USA för ryggmärgsskadade som var med i en studie. De använde cannabis, som innehöll lika mycket THC som CBD* och att man kunde ta det i ganska stora doser utan att bli märkbart påverkad. Detta var något jag prövade under ett års tid.

Andreas experimenterade med diverse CBD-oljor men utan effekt. Sedan försökte han få tag på andra former av CBD-cannabis. Men tillgången av CBD-cannabis var låg då produkter på den svarta marknaden generellt är till för att få ett rus.

Vad har varit din motivation genom allt det här?

– Motivationen var att jag äntligen hade hittat ett sätt att ha en dräglig vardag, till och med förbättra min vardag. När jag hade mitt hemmaodlade kunde jag äntligen gå upp på morgonen, träna, umgås med familjen och träffa kompisar. Ett liv som jag inte haft på nästan tjugo år.

En del av Andreas historia är att han dömdes i Svea Hovrätt efter att ha odlat hemma. Hans straff blev villkorlig dom samt 90 dagsböter på sammanlagt 11 700 kronor. Men enligt Andreas så ser det ljust ut för möjligheten att hans fall tas upp i Högsta domstolen.

– Riksåklagaren har skickat in ett yttrande om att han tycker att mitt fall ska prövas. Det beskedet borde inte komma så långt i framtiden, före sommaren i alla fall. Sedan tror mina advokater att det i så fall hålls som tidigast om ett år från nu, eller då om det godtas då.

Hur ska du fira att du kan andas ut lite?

–  Jag ska fira med att vara glad inombords, få lite lugn och ro, äntligen.

*Cannabidiol eller CBD är en av 85 identifierade cannabinoider funna i cannabis. Cannabinoider binder sig till och aktiverar kroppens egna Cannabinoidreceptorer. De cannabinoider som kan aktivera specifika delar av kroppen är de som generellt anses ha ett medicinskt användningsområde.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 09:28