Hoppa till innehåll

Elbilsuppstickaren öppnar Sveriges snabbaste laddstolpar i Stockholm

Nios power swap-station i Frihamnen Stockholm.
Joakim Almén

Elbilmärket Nios nya laddstolpar laddar i 500 kW.

Hört talas om Nio? Du är ursäktad om du inte har det. Den kinesiska elbilstillverkaren rullade ut sin första modell i Sverige i slutet av 2022 och fram till i juli i år finns det 105 Nio-bilar registrerade i Sverige.

Förutom bilarna är grejen med Nio deras så kallade battery swap-stationer. Du kanske har sett en futuristisk box stå bredvid, exempelvis, Teslas laddare i Enköping. I batteribytesstationen kan en Nio-ägare rulla in sin bil och byta sitt batteri på 3 till 5 minuter, för närvarande utan kostnad. I går annonserade Nio att de öppnar sin första batteribytesstation i Stockholm (Frihamnen, Gärdet), deras sjätte totalt. Och inom kort öppnar de även stationer i Arlandastad och Malmö.

Batter swap-stationen i Frihamnen. Foto: Nio

Men det är nyheter för en i dag rätt liten skara elbilsägare. Grejen för den breda elbilsmassan är istället att Nio öppnar Sveriges snabbaste laddstolpar. Snabbladdarna är öppna för alla med CCS-anslutning, men Nio-användarna får betala ett lägre kW-pris, vilket i skrivande stund ännu inte är klart. Stationerna är försedda med kortläsare, vilket är toppen med tanke på alla appar en elbilsägare tvingas använda för att kunna ladda sin bil.

De nya laddstolparna kan ladda i upp till 500 kW, att jämföra med Tesla Supercharger som har en maxeffekt på 250 kW. Sverige-rekord, enligt biltidningen Auto Motorsport. Tack vare en nykonstruerad vätskefylld laddkabel som sägs vara 50 procent lättare än tidigare versioner ska den vara lätt att hantera och möjliggöra en maximal laddningsström på 660 Ampere.

Supersnabba laddstolpar i Frihamnen. Foto: Nio

I dagsläget har knappt någon elbil ett batteri som klarar av att hantera den snabba laddningen, inte ens Nio själva har bilar som klarar det – även om det till nästa år kan tänkas komma en ny modell med ett värstingbatteri). Men Sveriges snabbaste laddstolpar står väl rustade för framtiden.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.