Elvis Presleys mytomspunna diet – så kaloritungt levde rock’n’roll-kungen fram till sin död

Elvis Presley

Café minns ögonblicken som blev popkulturhistoria – den här gången rock'n'roll-kungen Elvis Presleys kaloristinna livsstil.

Joel Ågren | Foto: Getty  |  Publicerad 2021-12-17 14:01  |  Lästid: 2 minuter

Elvis Presley var onekligen en av musikhistoriens största. Både bildligt och bokstavligt. När Presley dog den 16 augusti 1977, 42 år gammal, tros det vara en kombination av övervikt, gravt tablettmissbruk och hjärtproblem som var orsaken. Presley uppgavs då väga en bra bit över 120 kilo och led bland annat av ett förstorat hjärta.

Att Elvis pappa Vernon Presley har hemligstämplat obduktionsprotokollet fram till 2027, 50 år efter sonens död, har gjort sitt för att späda på konspirationsteorier och myt­bildningen kring rockikonens tragiska bortgång på toaletten på Graceland. Klart står dock att Elvis spektakulära högkolesteroldiet var ljusår från dagens A-listekändisars clean eating-livsstil.

Friterade frukostar, baconinlindade köttbullar och ökända sylt- och baconbaguetten ”Fool’s Gold” var stående inslag på artistens rider. Ett matmissbruk som eskalerade i takt med att karriären gick i stå.

Favoritmackan Fool’s Gold säljs fortfarande på The Colorado Mine Company i Denver. Enligt legenden ska Elvis och hans vänner tagit Presleys privatjet från Graceland, köpt 30 mackor och därefter spenderat två kaloristinna timmar på att äta upp mackorna samtidigt som de drack mineralvatten och champagne. Foto: Getty Images

Sedan comebacken 1969 hade Elvis gjort 1 200 shower. Mot slutet av sin karriär var han utmattad och deprimerad och tillbringade den mesta av sin lediga tid i sängen, med piller och barndomens southern food i överflöd.

Året innan han gick bort hade Elvis matvanor helt gått överstyr. En röra av mosad potatis, bacon, tomat och sauerkraut sägs varit standarddieten. Hans sista måltid får ändå anses som sansad i sammanhanget: en frukost bestående av glass och havrekakor som inmundigades någon timme innan han dog.

Kungens egna främsta bidrag till mathistorien är utan tvekan bananmackan. Elvis mest kända favoriträtt, som numera oftast går under namnet Elvismackan, är en fettdrypande kaloribomb som går alldeles utmärkt att göra hemma, om man är lagd åt det hållet: Mosa en banan på en skiva vitt formbröd och bred generöst med jordnötssmör på en annan. Montera och stek i rikligt med smör tills brödet är gyllenbrunt. Skär i trekanter och servera med knaperstekt bacon. Konsumera på egen risk.  

I juni 2022 beräknas The Great Gatsby-regissören Baz Luhrmanns svårt försenade biopic Elvis ha biopremiär, med bland andra Tom Hanks och Austin Butler i huvudrollerna.  

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2021-12-17 14:02