Hoppa till innehåll

Emil Årengs tips för att lyckas med sommarens godaste drinkar

Nina Nyström

Vem är bättre lämpad att tipsa om sommardrinkar än Cafés dryckesredaktör tillika Cadierbarens enfant terrible?

Fräscht, lättdrucket och inte för mycket krångel är ledorden när Emil Åreng tipsar om sommarens drinkar.

Emil Åreng, utsedd till Sveriges bästa bartender på Bartender´s Choice Awards 2015 och Nordens bästa bartender 2013, har länge försett Umeå med stjärndrinkar, men är numera kreativ ledare på Cadierbaren på Grand. Vi tog ett snack med vår egen bloggare för att få de bästa drinktipsen inför sommaren.

Vad är hetaste smaken och råvaran i år?

– Jag tycker inte man kan utkristallisera så mycket trender egentligen – folk dricker mojito för det är skitgott! Det ska vara gott och fräscht, gärna longdrinks. Och tar man hantverket på allvar är det klassikerna som vinner i längden – fast självklart med en personlig tvist.

Någon speciell spritsort då?

– Nu på sommaren vill man ha lätta, enkla smaker, gärna med ljus sprit som gin, vermouth eller Italicus (en bergamott-likör). Vi går mot ljusare tider – då vill man ha ljusare sprit!

Emil Åreng i Cadierbaren på Grand Hôtel i Stockholm.
Dryckesnestorn själv i sitt naturliga habitat.

Gott med drinkar förstås, men man vill ju inte bli för full?

– Jag ser absolut en trend där vi väljer drycker med lägre alkoholhalt. Det är en återkommande sommartrend, men också något som mer och mer börjar sätta sig i svenskarnas beteende i allmänhet – det är inte roligt att vara för full.

Och då kan man dricka…?

– Aperol Spritz går som aldrig förr. Det läggs också alltmer vikt vid att undvika för mycket tillsatser och satsa på lokala råvaror – vi har ju en fantastiskt bra fauna här i Sverige.

Vad är ditt bästa drinkrecept i sommar?

30 ml Härnö gin
15 ml Italicus
25 ml citronjuice
15 ml honungsvatten (Blanda och värm upp 20 %vatten och 80% honung. Låt svalna)

Toppa med cava, kolsyrat vatten eller vad du råkar ha hemma.

Nämn några saker att ha hemma i kylskåpet för att lyckas med drinken.

Färska citrusfrukter
Sockerlag
Is. Frys is ett stort isblock i en stor bigpack-låda, vänd loss och karva sedan ut vad du behöver – stora eller små bitar.
Din favoritsprit
Smaksättare. Låt hemmaodlingarna frodas i sommar – mynta, basilika – vad du gillar!

Om jag bara ska köpa ett tillbehör för hemmabaren, vilket är det?

– En bra shaker.

Mer drinkar och gott i glaset från Café!

Sommarens drink är Centralamerikas svar på gin och tonic

Sommardrink i kvadrat – sätt syrensmak på din Gin & Tonic

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.