Hoppa till innehåll

Sommarens drink är Centralamerikas svar på gin och tonic

”Omgivningen har uppvisat ett omfattande ointresse för min brinnande iver att göra Paloman till sommarens drink” skriver Cafés Tom Cehlin – och fortsätter sitt kampanjande för att alla borde testa Paloma.

När Café gjorde besök i Jonas Crambys fotostudio för att äta insekter i våras (köp senaste numret av Café för att få reda på allt om detta) så serverades det en drink mellan de larvigt (hepp!) goda rätterna. Eller ja, en grogg för att vara mer specifik. Jonas introducerade den grumliga groggen som en Paloma – ”duva” på spanska.

Den mexikanska drinken Paloma
Den mexikanska drinken Paloma är sommarens godaste.

Den var god. Eller rättare sagt, den var väldigt god. Enkel, läskande, och framför allt: ogjord – en långt ifrån betydelselös detalj att ta hänsyn till när man väljer sin favoritdrink.

Alkoholpreferenser är ju som bekant något vi gärna skyltar med, låter vara mycket synliga byggstenar för en välkomponerad personlighet. Är du en sådan som ”alltid” beställer en Old fashioned? Är du sunkölskonnässör? Spelar oförstående när andra tycker att Fernet är äckligt? Är du en IPA-man? (Tips i all välmening: var inte en IPA-man).

Friterad svål, guacamole med gräshoppor och Paloma hos Jonas Cramby.
Paloma tillsammans med gräshoppsguacamole och friterat fläsk. Obs: bilden är verkligen endast ett serveringsförslag.

Jag bestämde mig snabbt: Paloma var min sommardryck, och det gällde att vara snabb om jag skulle vara den som skulle lägga vantarna på skrytmöjligheterna kring duvgroggen.

Några veckor in i sommaren står det nu klart för mig att problemet inte är att vara först, problemet är att inte ha någon auktoritet alls. Kort sagt, ingen bryr sig om vad jag tycker är sommarens drink. Omgivningen har uppvisat ett omfattande ointresse för min brinnande iver att göra Paloman till sommarens drink.

När Sverige möter Mexiko i morgon är det ett utmärkt tillfälle för det svenska folket att förstå att Paloma, ja – det är sommarens drink, det. Men eftersom problemet med min bristande position som sakkunnig inom dryckeskulturen kvarstår så vände jag mig till källan, Jonas Cramby.

Jonas Cramby serverar apelsinskivor och älskar Mexikansk mat och dryck.
Sveriges kanske bästa kännare av Mexikansk mat och dryck: Jonas Cramby.

Han är Sveriges kanske främsta Mexiko-matkännare: den man som kan förvandla svenskarnas nötfärs till isärfallande carnitas. Det finns helt enkelt ingen med samma fackmannakunskap inom ämnet som Jonas Cramby, och: han är också tillräckligt ointresserad av fotboll för att inte ta hänsyn till onsdagens ödesmöte i fotbolls-VM när han bedömer groggens sommarstatus.

Jonas, vad är en Paloma?

– Det är Mexikos mest populära grogg helt enkelt. Centralamerikas motsvarighet till Gin & tonic. 

Varför är Paloman så poppis i Mexico, jag trodde att Margaritas var det man drack i Mexico?

– Man dricker mycket Margaritas också såklart, men Paloman är inte lika spritig, mer läskande och enklare att göra hemma. 

Hur kan man göra för att lyxa till den?

– Enklast är att bara blanda Tequila med grappo, en twist lime och massa is. Vill man ha lite mer genuin smak letar man upp den mexikanska läsken Jarritos med grapesmak, de finns i Sverige.  Den mest avancerade versionen använder färskpressad grapejuice, soda och sockerlag. 

Vad för andra mexicanska drinkar rekommenderar du?

– Allt med mezcal!

Vilken är din personliga sommardrink?

 – Paloman, så klart.

Så gör du en Paloma!

  • Blanda tequila och grappo
  • Pressa i lime
  • Fyll glaset med is
  • Överkurs: Pressa egen grapefrukt eller leta upp den mexikanska läsken Jarritos
  • Servera!
Recept på en riktigt god Paloma-drink
Så serverar du en riktigt god Paloma!

Jonas Cramby är författare och skribent i Café. Han har gett ut kokböckerna Texmex från grunden, Texas BBQ, Mackor, !Taco loco!, Japansk grillning och Korean BBQ samt guideboken Tokyo för foodisar. Böckerna har getts ut i flera länder över hela världen.

Email: crambyjonas@gmail.com

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.