Emil Åreng väljer 3 akvavitfavoriter som funkar året runt

Tre akvavit mot blå bakgrund

Cafés dryckesredaktör Emil Åreng berättar en ursvensk sprithistoria.

Emil Årengs blogg.
Emil Åreng  |  Publicerad 2020-03-13 13:35  |  Lästid: 2 minuter

Ingen sprit splittrar barfolk som akvavit. Alla har en åsikt om spriten – vilket kanske också är brännvinets storhet? Någon trendig sprit lär akvavit aldrig bli, men precis som med all dryck med en gedigen historia så står den stadigt på sina meriter. Seden att krydda brännvin är i första hand en skandinavisk förseelse som tog sin början under 1500-talet, då av medicinska skäl. Idag kryddas spriten för smakens skull. Den största gruppen av kryddat brännvin är akvavit (från latinets aqua vitae, ”livets vatten”) där kummin och/eller dill måste ingå och dominera smaken. Andra kryddor får förekomma, men tar de över för mycket så klassas det som kryddad sprit – inte akvavit. Alkoholhalten måste dessutom vara minst 37,5 volymprocent, enligt en EU-förordning.

Gin och akvavit delar många kryddor ihop, men där slutar också likheterna. När det kommer till sprit som drinkbas är det få som kan mäta sig med ginens popularitet. Men vem vet, kanske får vi en dag njuta av en akvavit-drink som kan mäta sig med en ginklassiker som Dry Martini. Experimentlustan bakom bardiskerna i landet är stark och våra svenska akvavit-producenter jobbar hårt för att nå ut med sina produkter. O.P. Anderson är ett bra exempel på just detta. Varumärket, som lanserades 1891, har länge legat i framkant när det kommer till att sprida brännvinets­gospel och få unga i branschen att förstå och uppskatta akvavitens ursvenska historia. En historia som förtjänar att föras vidare i generationer. Jag får ofta frågan om akvavit är på väg tillbaka. Grejen är att akvavit aldrig har varit borta. Hur framtiden ser ut för spriten spelar mindre roll för mig, det enda jag vet med säkerhet är att utan dill och kummin så skulle vi inte ha någon sprithistoria att prata om i det här landet.

3 väldigt goda akvaviter


1. O.P. Anderson Petronella

O.P. är den mest klassiska av alla svenska akvaviter. Spriten har en helt egen karaktär som verkligen måste upplevas för att man ska förstå storheten. I Petronella har man dragit ner på procenten och dunkat i äpple för att leka med smakerna.

2. Aalborg Dild

Det här så fruktansvärt gott att det är på gränsen till livsfarligt. Testa att servera med chips och löjrom. En kombination som inte går att jämföra.

3. Åhus Akvavit

En ny, modern akvavit som har en helt annan fräschör än många andra akvaviter på marknaden. En bra inkörsport till akvavit om man inte vill satsa på de tunga grejerna direkt.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2020-03-13 13:35