Emil Persson listar mat- och dryckfällorna du bör undvika

Emil Persson, Hendrick's Gin, bearnaisesås och Gordon Ramsay.

Emil Persson reder ut vilka matrelaterade beteenden som du borde fundera på att steka.

Emil Persson  |  Publicerad 2019-12-16 20:27  |  Lästid: 4 minuter

Mat har blivit lika mycket popkultur och en lika stor statusmarkör för medelklassen som musik, fotokonst och film. För många är det minst lika viktigt att ha ätit löjromspizzan på Taverna Brillo i Stockholm som att ha sett Apocalypse Now.

Det är en ny positioneringssheriff i stan (och hen pratar gärna om Albatryffel). Inget fel med detta, mat är en av livets största behållningar. Men precis som i alla andra fall kan även matkunskap missbrukas. Ibland ser man sig själv utifrån när man drar en lans för olika populära restauranger eller livsmedel och inser att man på många sätt är ett klyschigt flockdjur.

Det får man förstås verkligen vara – ett överdrivet ängsligt ältande av hur man uppfattas leder ju till slut till total personlighetsförlust – men jag vill ändå påstå att det finns några särskilt graverande fällor som människor (kanske primärt män) allt oftare trampar i när det gäller foodievågen – oavsett om man rör sig i krogmiljö eller ska bjuda på middag hemma.

Detta är de nio mest akuta.

1. Kökshandduktrickfällan

Alla har vi sett mannen som rattar kastruller med en kökshandduk skenbart nonchalant slängd över axeln, men det är inte alls säkert att vi förstått vad den gör där. Främst för att den verkligen inte har något att göra där. Det vi i själva verket har att göra med är ett slags Dressmanreklamifiering av matlagandet, en alfahanne för det feministiska tidevarvet – och en lättgenomskådad sådan.

2. Vinsmakarfällan

Rutinen där ett vin ska smakas av är obekväm för många eftersom man ofta är underlägsen servitören kunskapsmässigt och ändå förväntas komma med smart input. Men andra människor ser det tvärtom som tid att skina och vill briljera. Dessa människor älskar också att berätta för resten av bordet att hela proceduren där ett vin smakas av inte är till för att avgöra om man egentligen tycker vinet är gott – utan för att man ska känna att det bara inte är dåligt (som i gammalt, jäst eller korkigt). Det är en mening som inte behöver sägas igen någonsin.

Man som dricker rödvin.

3. Carbonarafällan

Det har snabbt blivit en ganska etablerad sanning att många män alltid tror att den egna carbonara är något alldeles extra, bättre än alla andras. På så sätt är carbonarafällan knappast en ny eller originell observation. Tvärtom skulle man kunna säga att det är matmotsvarigheten till att många män hävdar att de hade kunnat bli fotbollsproffs om inte en skada satt stopp för karriären: roligt för att det är sant. I dessa tider – när carbonaramannen dessutom är genomskådad, uthängd och ut­skrattad – är det förstås särskilt viktigt att inte få för sig att man är en person som kan uträtta mirakel med lite spaghetti, sidfläsk och parmesan.

4. Bakfickefällan

Det kan vara trevligt att hänga på restaurangers ”bakfickor” – en annan lokal i anslutning till den riktiga restaurangen med lite billigare och kanske mer à la carte-­orienterad meny – men enligt min upplevelse har nästan 100 procent av alla människor som någonsin sagt ”bakficka” i avseendet restaurangbakficka gjort det med fyllig självgodhet i rösten. Använd gärna ordet ”bakficka” om det ger dig något, men beakta alltså intonationen.

5. Hendrick’s-GT-fällan

En GT var ganska länge bara en GT, men sedan några år har en premiumversion av groggen seglat upp som det främsta vapnet i drink­beställarpositionerarens arsenal. Det handlar om en specificering av ginvarumärket. Det ska nämligen vara Hendrick’s.

En Hendrick’s-GT kompletteras med gurka och svartpeppar. Det är förstås gott, i det avseendet kan beställningen legitimeras, även om jag tillåter mig att betvivla att de flesta män som hakat på Hendrick’s-­GT-vågen faktiskt skulle kunna skilja en Hendrick’s-GT från en vanlig GT vid ett blindtest. Men även om man faktiskt skulle vara kapabel till detta kan det vara värt att en beställa en vanlig GT med ospecificerad ginsort just bara för sidsteppa Hendrick’s-GT-fällan. Den utgör inte sällan en grogrund för problematiska personligheter.

Hendricks Gin

6. ”Slå en bearnaise”- fällan

Det tycks komma en punkt i nästan varje mans liv då det är viktigt att göra sin egen bearnaise. Att choppa schalottenlök med en ledig teknik som antyder att det här har jag ju gjort hela mitt liv, trots att det sällan överensstämmer med verkligheten. I takt med att man gör sin egen bearnaise kommer inte sällan en besatthet av att börja prata om att man ”slår” en bearnaise. Precis som i med bakfickefällan är det här viktigt att inte hemfalla till en överdriven nöjdhet om man nu tvunget måste använda ordet.

Bearnaisesås.

7. Läderförklädefällan

Du ska inte slakta en bisonoxe, du ska bara choppa schalottenlök på ett själv­medvetet sätt.

8. ”Vindalookejsarens nya kläder”-fällan

Det är klart att man får äta och uppskatta stark mat, men man bör undvika att göra det till ett alltför utmärkande personlighetsdrag. Riktigt kritisk blir situationen när du plötsligt hör dig själv förneka att väldigt stark mat är just väldigt stark och i stället driver tesen att du upplever just den här vindaloon som ganska mild (i jämförelse med alla andra vindaloos som du då underförstått har på ditt cv). Paras en sådan utsaga dessutom med sizzlande svettpärlor i pannan eller tårade ögon så är du dessutom väldigt avklädd och snart i en situation helt bortom räddning.

9. ”Gidden”-fällan

Om det finns en hinna av ironi och över­driven agitation i delar av den här texten så vill jag nu förklara att jag här är blodigt ­allvarlig. ”Gidden”-fällan är ingen övning.

Guide Michelin är som bekant regelverket som graderar stjärnkrogarna. Många människor älskar att ta det franska ordet Michelin i sin mun, men vissa tar det ännu längre och tyvärr långt över anständighetens gräns när de anser sig kunna vara ”gidden” med Guide Michelin.

Och här har du faktiskt en chans att bidra till genuin världsförbättring. Ingen kan göra allt men alla kan tillrättavisa nästa människa man hör säga ”gidden” om Guide Michelin.


Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2022-11-11 16:35