Hoppa till innehåll

11 Ernst Kirchsteiger-citat från årets program som ger dig sommarkänslan tillbaka

Helena Sjögren

Ernst Kirchsteiger har snart satt den sista spiken på plats för i år, men även om sommaren i princip är slut kan vi få tillbaka lite sommarkänsla av de här citaten.

I sommar har Ernst Kirchsteiger återigen fixat och donat i ett hus. Den här gången bara meter från Hjälmarens södra strand i Åsbyviken utanför Örebro. Tillsammans med snickarna Johan Lagerberg och Theo Klyvare har Ernst byggt kök och skapat en gungande oas (så mycket Ernst!) vid sjökanten.

Ernst Kirchsteiger. Foto: TV4

Och för dig som saknar programmet eller känslan av sommar kommer här några av Ernst Kirchsteigers bevingade ord från årets säsong.

Här kommer 11 underbara Ernst Kirchsteiger-citat:

Ernst Kirchsteiger om lycka:

”Lyckan kommer som en fjäril som bara landar en stund.”

sommar-med-ernst

Ernst Kirchsteiger om att jobba med yngre människor:

”Jag är ju verkligen Gandalf. Jag är den gamla vise. De flesta jag jobbar med är 25.”

ernst-kirchsteiger-citat

Ernst Kirchsteiger om långvariga relationer:

”Jag tror att en längre relation är som att gå genom ett hus, där kärleken är nyckeln som provas. Hallen är stor nog för fyra år eller något. Nästa dörrhål är lite trångt, man brukar prata om de där kriserna som kommer, men trycker man sig bara igenom det så kommer man till ett större rum och når så småningom en trädgård utan stängsel.”

ernst-kirchsteiger-citat

Ernst Kirchsteiger om tillvägagångssätt:

”Varför ska man gå den logiska vägen, när det finns så många andra spännande vägar?”

ernst-kirchsteiger-citat

Ernst Kirchsteiger om urbaniseringen:

”Vi kan snabbt börja lida brist på viktiga saker om möjligheten att odla eller bara umgås med ett träd en stund försvinner. Om vi inte vill bli mentalt låghalta måste vi nog kunna umgås med träd.”

ernst-kirchsteiger-citat

Ernst Kirchsteiger om kontemplation:

”Är man avslappnad nog för att sitta och titta på en nyckelpiga en stund slipper man äta magmedicin till hösten.”

ernst-kirchsteiger-citat

Ernst Kirchsteiger om livets mörker:

”Om jag ska komma nära en människa måste jag få veta om dennes misslyckande, annars blir den lätt en platt klippdocka.”

ernst-kirchsteiger-citat

Ernst Kirchsteiger om att inspirera:

”Jag blir aldrig så glad som när jag tänker på att när någon, efter att ha sett mitt program, reser sig upp och rostar några mackor och bjuder på, eller går ut och mekar med bilen, eller klipper häcken. Att de gör något. Vad som helst.”

Ernst Kirchsteiger om ett sommartorp:

”Man ska känna friheten i luften i ett sommartorp, kunna sitta och bara tomglo och fundera över vad man har åstadkommit. Det ska vara okej att bara sitta och tänka en dag. Man ska känna att allt är tillräckligt bra, att man kan vila.”

ernst-kirchsteiger-citat

Ernst Kirchsteiger om flytten från uppväxtorten:

”Jag var 17 år och flyttade till Örebro från Degerfors. För mig var det som att flytta till New York. Jag gick storögt omkring och tittade på alla höga hus och det var som att jag levde i epicentrum av livet.”

ernst-kirchsteiger-citat

Ernst Kirchsteiger om genombrottet med ”Sommartorpet”:

”Jag var verkligen en främmande fågel. Två meter lång, grävlingsfrisyr, pratade lyriskt om tussilago. Det är klart att svenska folket hade ju aldrig sett på maken.”

Bonus! – Ernst Kirchsteiger om sina egna citat:

”De där citaten, ja. Det har blivit ett och annat genom åren. Jag går ju inte omkring och funderar över formuleringar, utan de kommer oftast till när jag vill beskriva någonting. Och då måste man ta i lite. Ta till liknelser och bilder. Dra paralleller. Låna in lite och ibland bilda nya ord för att förklara. Vissa är ganska bra, tycker jag. Andra kanske kunde ha stannat inne i mitt huvud. Men det bjuder jag på.”

Källa: ernstkirchsteiger.com, Expressen, Värvet, SvenskDam, TT, TTSpektra, SVT, Inrikes

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.