Eton samarbetar med Dale of Norway – gör modern lusekofta

Skandinaviskt samarbete på ull från frigående får.

Daniel Lindström  |  Publicerad 2022-01-05 14:41  |  Lästid: 2 minuter

De flesta förknippar förmodligen Eton med businessskjortor för män som arbetar på kontor. På senare år har dock det svenska varumärket satsat allt mer på casualskjortor i jeans och flanell. Den här månaden lanserar Eton ett nytt, lite oväntat samarbete med ett hållbart outdoortema. Tillsammans med anrika Dale of Norway, grundat 1879, presenterar Eton en unik stickad överskjorta tillsammans som kombinerar det bästa av de båda märkena. 

– Med 230 års samlad erfarenhet av design och hantverk har vi skapat ett lager-på-lager-plagg där Eton-elegans möter Dale of Norways mer rustika, traditionella norska sportkläder, lusekoftan, berättar Sebastian Dollinger, creative director för Eton.

Lusekofta är ett traditionellt norskt plagg som härstammar från 1800-talet. Tröjan är stickad i ylle och har ett mönster som påminner om små löss, därav namnet. Etons och Dale of Norways overshirt är designad i Sverige och Norge och stickad i Skandinavien av mjuk lammull från frigående får som betar på sluttningarna i den bergiga Vestland-regionen. 

– Ullen blir mjukare och mer glänsande med slitage, i linje med vårt fokus på att skapa produkter som håller över tid. Jag är mycket nöjd med resultatet av vårt samarbete. Vi har mycket gemensamt med Dale – men i stället för skjortor i högsta möjliga kvalitet utmärker de sig och är best-in-class när det kommer till stickat. Vår gemensamma overshirt kan bäras var som helst, året om, som en friluftsjacka eller som ett lager-på-lager-plagg. Denna design förenar det bästa av Eton och Dale of Norway, säger Sebastian.

Sebastian tycker att man ska bära skjortan lager-på-lager för en avslappnad och rustik look.

– Den passar lika bra över en businesskjorta och plisserade byxor som över en mer casual denimskjorta.

Skjortan kostar 4 999 kronor och finns i marinblått med ett vackert stickat fiskbensmönster. 

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2022-01-05 14:41