1. Undvik att boka på okända sajter
De flesta stora bokningsplattformar har smidiga och säkra betalningssystem, vilket gör att det i det allra flesta fall är riskfritt att boka. Airbnb till exempel väntar med att betala värden förrän samma dag som du checkar in, vilket gör att risken att bli lurad minskar. Det ska finnas ett organisationsnummer, en adress och tydliga sätt att nå företaget. Om det saknas kontaktuppgifter bör du vara försiktig.
2. Välj avbokningsbart
På många sajter kan man välja att betala en liten slant extra för att kunna avboka utan kostnad. Ibland går det att boka av så sent som dagen innan man ska checka in, och få hela beloppet tillbaka. Jag tycker alltid det är värt att välja avbokningsbart, då har man en större flexibilitet och säkerhet. Ofta står det tydligt ifall boendet går att avboka utan kostnad och hur långt innan man kan göra det. Läs noga vad som gäller – avbokningsreglerna kan variera mycket. På en del sajter kan du dessutom välja att betala hela summan när du checkar in på hotellet, istället för vid bokningstillfället. Det är också ett bra alternativ för att undvika att bli lurad.
3. Om problem uppstår – kontakta värden
När du bokar ett boende via en förmedlare som Airbnb eller Booking.com är det viktigt att ta reda på vem du ingår avtalet med. Ansvaret kan variera, men generellt har bokningssajten ett begränsat ansvar för boendet och din bokning. Det är vanligt att själva avtalet är mellan dig och uthyraren, och att frågor eller klagomål ska ställas direkt till den som hyr ut huset eller lägenheten. Uppstår ett problem så ska du alltså i första hand höra av dig direkt till ägaren av fastigheten som du hyr, inte till bokningssajten. Booking, Airbnb med flera vill att man först försöker reda ut problemet med värden och ge dem en chans att åtgärda problemet.
Här gäller att inte vänta, utan att framföra eventuella klagomål så fort som möjligt. Väntar du för länge med att klaga kan du förlora rätten till ersättning. Om problemet inte går att lösa med värden eller om denna inte svarar när du kontaktar dem så ska du höra av sig till bokningssajten.
4. Läs beskrivningarna noga
Genom att titta noga på bilderna på stället du ska boka och ta del av informationen på sajten så minskar risken för obehagliga överraskningar. Kolla extra efter bilder på badrum och kök – om detta saknas är det ett dåligt tecken. På Airbnb kan du hålla utkik efter märkningen Superhost – detta är värdar som fått extra högt betyg av sina kunder, som alltid svarar snabbt och är tillmötesgående.
5. Läs recensionerna & jämför
Genom att se vad andra gäster har skrivit om stället så kan bilda sig en uppfattning om det verkar seriöst. Har stället enbart negativa recensioner eller inga omdömen alls finns det anledning att vara försiktig. Var också medveten om att det finns falska recensioner. Tripadvisor hamnade i blåsväder för att en miljon av recensionerna av hotell och restauranger på Tripadvisor var bluff. Därför är det extra viktigt att både granska boendet på bokningssajten, men också söka på boendet på Google och jämföra med andra sajter, eventuella sociala medier-sidor och dylikt.
6. Läs det finstilta
Dubbelkolla det slutliga priset så att du vet vad som ingår. Ingår t ex städning, lakan, turistskatter etc i priset eller är det något som tillkommer?
7. Ha rimliga förväntningar
Att hyra lägenhet eller hus kan vara ett bra sätt att spara pengar på resan, särskilt om man är en familj eller ett större sällskap, eftersom man då kan t ex laga mat hemma och slipper äta ute på dyra restauranger hela tiden. Det kan också ge en mer genuin reseupplevelse att få bo hemma hos någon eller hyra någons privata hem. En bra Airbnb-värd kan vara guld värd om du är på besök i ett land där det kan vara svårt att komma in som turist, t ex Japan.
Men det är viktigt att komma ihåg att de flesta som hyr ut lägenhet och hus inte är proffs, utan ofta gör det för att tjäna lite extra pengar vid sidan om. Man kan alltså inte förvänta sig att allt flyter på exakt lika smidigt som om man bor på hotell. Kort sagt – är du allergisk mot oväntade överraskningar så är det bättre att checka in på hotell. Man ska alltid kräva att det är rent och fräscht och att beskrivningarna överensstämmer med verkligheten. Men man får också ha lite överseende ibland. De flesta värdar är väldigt tillmötesgående, och villiga att lösa problem när de uppstår.
Artikeln publicerades först på Cafés syskonsajt Vagabond.se.