Hoppa till innehåll

Expertipset för att klara vinterhalkan – gå som en pingvin

Pingvin
Markus Aamisepp

Redan de gamla grekerna konstaterade att en störtdykning med stussen ned i asfalten inte går att rädda.

Vinterhalvåret är inte bara jobbigt för att det blir kallt och att solen upphör att existera i nästan sex månader. Det är även den årstid som anstiftar allra mest förnedring i form av mänskliga störtningar på de hala ispartier som finns, ja, absolut överallt.

Redan de gamla grekerna konstaterade att en störtdykning med stussen ned i asfalten inte går att rädda. I och med att du kanske inte vill gå runt med bergsbestigarkängor med hedervärt grepp året runt kan möjligheterna att slippa kränkande halkningar kännas begränsade.

Men tydligen finns det en lösning – och det är att gå som en pingvin.

Lite inspirerande grafik för den som kollat allt för få avsnitt av Planet Earth.

För att slippa förnedrande fall i vinter ska man alltså ta inspiration av antarktiska havsfåglar som går med breda, platta och små steg.

– En pingvin går ju med hela foten i underlaget och håller inget i handen. Och den är beredd att ”justera sin gång”. Det handlar om att inte hamna med sin kroppsmassa utanför sin understödsyta. Och pingvinen får ju lite utåt med fötterna också, och så får man en bredare yta, säger Lillemor Lundin-Olsson som är expert på att förebygga fallskador till SVT.

Ännu ett tips är inte helt otippat att skita i att skrolla instagramflödet när man går genom minst sagt förrädiska ispartier:

– Man ska förstås undvika att gå och prata i telefon eller smsa, för man kan behöva all sin uppmärksamhet för att uppmärksamma farligheter i sin omgivning som i vanliga fall inte är farliga, som underlaget man går på, säger Lillemor Lundin-Olsson.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.