Hoppa till innehåll

Forskning: Mobilanvändning ökar risken för skador

Här går folk tittandes ned i mobiltelefoner, varningskylt
Markus Aamisepp

Har din blick brunnit fast i din telefon så pass att du gått in i en lyktstolpe?

Du vet känslan när man åker till jobbet och kollar på soluppgången genom bussfönstret, fina byggnader på vägen och alla andra livets under som får dig att reflektera, tänka och bli en bättre människa och allt det där?

Nej? Inte vi heller. Blicken sitter såklart helt fastklistrad på mobilskärmen där det inte visas annat än Tik Tok-compilations och annan melankoli som i slutändan får dig att må fullständigt piss när du väl kliver in på arbetsplatsen.

Att detta ständiga mobilskådande inte är bra för dig är inte helt otippat. Men det kan vara värre än vi innan trott – i alla fall enligt en ny studie publicerad i The Journal of the American Medical Association.

Ett scenario där mobilanvändning kan ge dig huvud- och nackskador.

Undersökningen, som analyserade relationen mellan huvud- och nackskador samt mobilanvändning, visade att det har skett en enorm höjning av defekter samt sjukhusvistelser när det gäller dessa typer av skador efter att den första iPhonen släpptes. Tack för den, Steve Jobs!

I studien fann man att det mellan 1998-2017 skedde fler än 76 000 mobilrelaterade skador på nacke och huvud i USA. Detta inkluderade allvarligare skador som att sms:a och köra bil samtidigt. Men även mer förnedrande skador togs i beaktning – som att tappa mobilen i ansiktet när man ligger i sängen, något som tyvärr de flesta av oss upplevt.

Gruppen som löper störst risk att utsättas för skador är inte helt oväntat människor i åldern 13-29 vars mobilnarkomani gissningsvis är allra mest omfattande.

– Många av dessa skador uppstod hos de i åldern 13 till 29 och associerades med vanliga aktiviteter som att promenera och sms:a på samma gång. I och med fynden föreslår vi att man måste börja utbilda patienter om hur man kan undvika skador och farligheterna i att använda mobiltelefoner, säger forskaren Roman Povolotskiy i studien.

Jahopp – då har vi kommit till en tid där vi måste utbildas i att fästa blicken dit vi går. Visst är det härligt att leva år 2019?

Källa: Medical News Today

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.