Fabian Bolin blev cancerfri – nu hjälper han flera tusen

Skådespelaren Fabian Bolin fick cancer för snart ett år sedan. Nu berättar han för Café hur det påverkat hans kärleksliv, hur han blivit mer andlig och om hans nya projekt för cancerdrabbade: WarOnCancer.com.

Publicerad 2016-05-12 15:13 | Uppdaterad 2016-06-10 09:11  | Lästid: 4 minuter |
fabian bolin modell

Fabian Bolin innan han blev sjuk.

Sommaren 2015 blev modellen och skådespelaren Fabian Bolin diagnostiserad med leukemi, blodcancer. Ett par dagar senare la han upp ett känslosamt inlägg på Facebook som delades tiotusentals gånger. Sedan dess har han berättat om sin behandling på en blogg som engagerat många tusen människor.

I dag, snart ett år senare, säger han att han mår bättre än han gjorde innan han blev sjuk.

– Jag känner mig glad för första gången på fem, sex år. Sen jag började plugga har det bara varit maniskt fokus på framgång, säger han till Café.

Fabian Bolin genomgår fortfarande cellgiftsbehandling, men betydligt mindre intensivt än förut. Han har två ordentliga behandlingar kvar på Karolinska sjukhuset, och även en intensifierad ”slutspurt” då han kommer få gifter varje dag under två veckor.

Men sen är det värsta över.

– Det är en av de längsta behandlingarna som finns, men när man är klar så är man klar, då har man inte cancer längre, då beräknas jag ha samma risk som alla andra.

Fabian Bolin har flyttat tillbaka till London, där han levde innan beskedet kom. Men han har inga direkta planer på att fortsätta samma liv som innan, då skådespeleriet var den stora drömmen.

Genom att skriva bloggen insåg han att det fanns ett starkt behov hos folk av att prata med andra drabbade, både för de diagnostiserade men också för deras anhöriga.

Där någonstans växte hans projekt WarOnCancer.com fram, en global plattform för alla som vill dela med sig eller ta del av andra cancerdrabbades historier. Allt från kända profiler som curlingmästarinnan Anette Norberg, chefredaktören och författaren Pamela Andersson och SVT-profilen Katarina Hultling, till föräldrar som skriver om sina barns behandlingar på andra sidan jorden.

– Jag vet hur mycket det hjälpte mig att skriva och skildra min resa, och vilket intresse det finns av att läsa om den här typen av resor. Det var så oerhört skönt att kunna ventilera och få direkt respons.

Sajten började testköras för ett par veckor sedan med en handfull historier, och sedan dess har den vuxit organiskt till att nu innefatta ungefär 35 olika livsöden på svenska, engelska, italienska, holländska, finska och japanska.

– Jag hoppas att det här kan förändra sättet människor ser på cancerdrabbade och kan hjälpa dem världen över. Det känns som att det här är mitt kall i livet.

Fabian mitt under behandlingen.

Fabian mitt under behandlingen.

Det låter religiöst?

– Jag är definitivt inte religiös i form av de fem religionerna, men jag har blivit lite mer andlig, om det är rätt ord. Jag tror lite mer att saker och ting sker av en anledning. Det är svåra frågor… Jag har blivit övertygad om att det finns fler dimensioner än dem vi ser med blotta ögat.

Vill du tillbaka till det liv du levde innan cancern?

– Det har hänt mycket med mig under den här resan. Jag var extremt egocentrisk och stressad förut, och jag satsade maniskt mot ett mål som jag inser kanske inte ens skulle gjort mig lyckligt. Nu har jag blivit mer jordnära, och jag har inte samma behov av att bli sedd eller stå i mitten, vilket har varit ganska naturligt i mitt liv tidigare. Jag känner mig mycket lugnare och tryggare i mig själv och då, ironiskt nog, har intresset för skådespeleriet svalnat lite.

Är du inte rädd för att du ska arbeta lika maniskt med det här projektet?

– (Skratt) Jag har ju suttit och jobbat typ 16 timmar om dygnet nu, så jag har identifierat en viss extremism hos mig själv. När jag blir passionerad så är det svårt för mig att bromsa, men jag har börjat bearbeta det via bland annat meditation. Det har haft oerhört bra inverkan för mig hittills.

Vad gör du när du inte jobbar?

– Jag är en sån person som bara har min karriär som hobby, så jag ska gå ut och leta upp en ny hobby som inte handlar om mitt yrke. Man kan ju bli galen av det till slut. Men jag är en social person, jag är ute på middagar och dejter.

Du är singel?

– Ja… Jag är väl det.

Vad betyder det?

– Det kan finnas någon som jag har börjat träffa litegrann. Men det är alldeles för tidigt för att säga något.

Hur har det gått med kärlekslivet under behandlingen?

– Jag märkte ganska snabbt att det blev väldigt svårt att lägga energi och kraft på någon annan än sig själv när man genomgår något sånt här. För att en relation ska funka måste man kunna ge väldigt mycket kärlek, så jag kände mig väldigt otillräcklig. Jag kunde inte vara med en tjej som anstränger sig hela tiden medan jag bara sa nej och att jag inte orkade, säger Fabian och fortsätter:

– Sexuellt var det inte heller det lättaste. Cellgifter har ju effekter, så sexlusten blir väldigt hårt ansatt av det här. För mig, att se på en kvinna och inte kunna känna något driv alls gjorde att jag kände mig tom som människa. Men det har blivit bättre nu!

Kan cellgifterna få permanenta effekter på det området?

– Jag blev ju informerad om att de kunde påverka sexlusten och om risken att bli steril. Men jag har donerat spermier som finns nedfrysta, så jag kanske måste träffa en kvinna som är okej med provrörsbefruktning bara.

fabian-bolin-frisk
Dela på Facebook
Tweeta