Annons

Ben Stiller om sitt cancerbesked: ”Blixt från klar himmel”

Ben Stiller avslöjar i en intervju under Howards Stern Show att han fick reda på att han hade prostatacancer för två år sedan, men överlevde tack vare att det upptäcktes tidigt. Nu vill han uppmana andra att prata med sina läkare om att ta testet.

Joel Linde
Foto IBL bildbyrå

zool

Ben Stiller i sin roll i filmen Zoolander.

Ben Stiller är i dag 50 år gammal, och för två år sedan fick han beskedet ingen vill ha.

– Det kom som en blixt från klar himmel. Jag hade ingen aning, säger han till Howard Stern.

Ben Stiller berättar att det inte funnits cancer i hans familj tidigare och att han inte hade några symptom. I stället var det hans läkare som misstänkte sjukdomen efter att ha tagit ett PSA-test, ett blodprov som kan upptäcka cancern i ett tidigt stadie.

Annons
Gilla Cafe.se på Facebook

– Jag ville prata om det här på grund av det där testet, för det känns som att det räddade mitt liv.

Testet följdes upp med ytterligare ett, sedan en magnetröntgen och ett vävnadsprov för att kunna fastslå att han faktiskt hade cancer.

Sex veckor senare opererades hans prostata bort.

Ben Stiller berättar att han vände sig till bland annat vännen och kollegan Robert DeNiro, som även han nyligen hade prostatacancer, men till skillnad från honom ville Stiller inte göra sitt tillstånd offentligt.

– Först visste jag bara inte vad som skulle hända. Jag var rädd. Det första som händer är att det sätter stopp för allt i ditt liv när du får diagnosen för du kan inte ens planera in en film – du vet inte vad som kommer hända, säger han.

Själv menar Stiller att testet räddade hans liv, men han lyfter också upp kritiken mot detsamma. Resultaten av testen är inte glasklara utan måste tolkas av varje enskild läkare, och beroende på deras beslut kan patienten till exempel få onödig behandling som i sin tur kan ge allvarliga bieffekter.

– Men utan det här PSA-testet, eller någon annan form av screening, hur ska läkarna kunna upptäcka asymtomatiska fall som mitt?

I Sverige drabbas cirka 9 000 män varje år av prostatacancer. Ungefär hälften är över 70 år och ett fåtal är under 40 när de får diagnosen.

Läs mer på Cancerfonden.

Läs även: Fabian Bolin blev cancerfri – nu hjälper han flera tusen

Annons

Dela (15)
Tweeta

Annons


Laddar