Hoppa till innehåll

Fem gånger när soundtracket varit bättre än filmen

Jonas Strandberg

Ambition är nästan aldrig fel, men det händer ibland att soundtracket till en film blir så otroligt starkt att det överskuggar resten av filmen. Kanske känner man ”förtjänar verkligen den här filmen så här bra musik?”. Här är fem tydliga exempel.

Tarzan (1999)

En ganska bra Disneyfilm, även om den kanske inte tillhör någons absoluta favorit, men det den är absolut mest känd för är sitt soundtrack – komponerat av Phil Collins. Att anstränga sig så här mycket för en tecknad Tarzanfilm är chockerande. Det är kul att man ens väljer att sent 90-tal anlita Phil Collins och det är också kul att han spänner musklerna hårdare än han någonsin gjort i hela sin karriär. För den här filmen.

Collins orimliga ansträngning betalade sig dock och albumet sålde i över två och en halv miljoner exemplar.

Batman Forever (1995)

Varför i hela världen får den näst sämsta Batmanfilmen som gjorts ett så här bra soundtrack? Ja, även usel konst måste väl ha något försonande drag. Vad sägs om Nick Cave, Method Man, PJ Harvey och Seal? Och ganska många fler. I den här jävla filmen.

Garden State (2004)

Det här kommer vara svårt att säga till många, så man får vara varsam. Men när man lägger The Shins, Nick Drake, Simon & Garfunkel och Iron & Wine (faktiskt) på sitt soundtrack, då måste resten av filmen sträcka på sig ordentligt för att hålla jämn nivå. Och det gör inte riktigt Garden State. Den är helt okej, men soundtracket är så himla mycket bättre.

Top Gun (1986)

Top Gun är rolig nostalgi, men ett problem med filmen är att den känns som en rad lösryckta sketcher. Lyftande plan, utskällning av befäl, volleybollspel, barhäng, kyssar i motljus och så en plötslig actionscen från ingenstans. Soundtracket är just vad som behövs för att binda ihop den här lite konstiga filmen och där lyckas man mer än väl med uppgiften.

Nick & Norah’s Infinite Playlist (2008)

Den här är faktiskt inte så dum. En indiegullig romcom med Michael Cera och Kat Dennings som är på jakt efter en hemlig spelning någonstans i stan. Allt kröns dock av ett löjligt välkurerat soundtrack med bidrag från Devendra Banhart, Richard Hawley, We Are Scientists, Shout Out Louds och väldigt mycket mer kul. Så även om filmen har mycket charm är det svårt att hålla jämna steg med musiken.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.