Hoppa till innehåll

5 nya Stephen King-romaner att läsa i höst

Författaren Stephen King
Jonas Strandberg

Med sina drygt två romansläpp om året kan det vara svårt att navigera i Stephen Kings digra bibliografi. Café handplockar några guldkorn!

Alla känner till gamla Stephen King-klassiker som Carrie, The Shining, Lida och Jurtjyrkogården. Hans nyare romaner åtnjuter dock ännu inte riktigt samma igenkänning hos den breda massan. Därför tipsar Cafés största Stephen King-läsare Jonas Strandberg om fem King-romaner från de senaste åren som du inte borde missa!

Joyland

En nydumpad ung man tar värvning på ett lokalt nöjesfält. Legenden berättar om ett mord som ska ha skett i anslutning till spökhuset, vilket förstås är en viktig del av handlingen, om än inte hela. En detalj King bara blivit bättre på med åren är nämligen att låta det mänskliga ta plats. Faktum är att man bryr sig så mycket om huvudpersonen Devin Jones och livet på nöjesfältet att man stundtals nästan glömmer av den bakomliggande mordhistorien. Stämningsfull, engagerande och melankolisk. 

11/22/63

Den enda tidsreseskildringen du någonsin behöver läsa. I huvudrollen ser vi läraren Jake Epping, som av en händelse snubblar över en portal till år 1958. Av olika skäl bestämmer han sig för att leva några år i det förflutna för att stoppa Kennedymordet från att äga rum år 1963. Vi bjuds på ett rafflande äventyr, blinkningar till King-klassiker som ”IT” och en löjligt påläst skildring av händelseförloppet som ledde fram till Kennedys död. En av de bästa böckerna King har skrivit. Inte bara de senaste åren, utan någonsin.

The Institute

Med The Institute lånar King lite av sig själv, kan man säga. Han tar det som funkade bäst i egna Firestarter från 1980, men angriper här berättelsen med en säkerhet och perfekt tonträff som bara ytterligare 39 år av konstant romanförfattande ger. The Institute är lite som Stranger Things, minus Netflix-seriens varsamt sandpapprade kanter.

Mr. Mercedes

Mr. Mercedes är första delen i en deckartrilogi som släpptes mellan 2014-2016. Vi följer den ensamme, alkoholiserade polisen Bill Hodges som när han slutligen gick i pension tvingades se ett otäckt mordfall ouppklarat. Något som nu flera år senare börjar hemsöka honom igen. Det är nästan som att King antagit en utmaning att stapla deckarklyschor som ett högt, svajigt Jengatorn och ändå lyckas skapa en berättelse man blir investerad i. Om det skulle förhålla sig på det sättet, är det imponerande hur han lyckas göra mer för deckargenren än vad de flesta andra genreförfattare gör när de verkligen anstränger sig. ”Mr Mercedes” är enkelt uttryckt en skitspännande deckare.

Fairy Tale

Kings senaste roman som släpps den 6 september är en kärleksförklaring till de mörkaste segmenten av Narnia, till klassiska folksagor av bröderna Grimm och till HP Lovecrafts surrealistiska skräckskildringar. Fairy Tale är en klassisk äventyrsroman med ett stort, bultande hjärta.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.