Hoppa till innehåll

Fem remakes av storfilmer som ingen har sett

Björn Carlsson

Även om det verkar vara en naturlag i dagens Hollywood att varje film måste få minst en remake så är det ingen ny företeelse utan något som pågått sedan tidigt 1900-tal. Ibland har den nya versionen blivit så ikonisk att folk glömt bort att det existerat en föregångare. Ibland har det blivit regelrätta fiaskon som nästan fått ut pöbeln på gator och torg med högafflar och facklor i högsta hugg och ibland har det bara blivit precis såhär.

Oldboy (2013)

Oldboy

Med jämna mellanrum bryter ett koreanskt mästerverk genom bruset och snappas upp av det stora landet i väst. Vissa gånger resulterar det i ännu ett mästerverk som The Departed där Martin Scorsese tog sig an Andrew Lau och Alan Maks Infernal Affairs. Och andra gånger resulterar det i något som Oldboy från 2013. Originalfilmen är odelat hyllad av såväl kritiker som kreti och pleti, inte minst för sin fullständiga kompromisslöshet och sin förmåga att få varje scen att betyda något. Vad kan då gå fel med ett sånt källmaterial och en regissör av Spike Lees dignitet när man ska ge sig på en remake? Det mesta visade det sig, så kanske är det skönt såhär i efterhand att ingen såg den.

Silent Night (2012)

Silent Night

Slutet av 1970-talet och början av 1980-talet brukar kallas Slasherfilmens gyllene era. Det var först då Jason Voorhees och Freddy Krueger lärde oss att det enda rätta var att heja på fullblodspsykopaten med stickvapen och inte de oskyldiga tonåringarna som terroriserades. Samma dag som Freddy debuterade på bioduken fick han dock sällskap av en annan mordisk galning. En galning som inte bara skapade moralpanik i USA utan också drog in mer pengar än vad den brännskadade ikonen gjorde. Vem då? Jultomten såklart!

Succén blev dock kortvarig eftersom Silent Night, Deadly Night snabbt drogs tillbaka från biograferna när det visade sig att barn i hela landet nu var livrädda för tomten. Dessutom blev den fullkomligt sågad av dåtidens mest etablerade filmkritiker, något som inte hindrade Steven C. Miller från att ge sig på en remake 2012. Den här versionen misslyckades dock kapitalt med en sak som den första filmen lyckades med, nämligen att generera någon form av intresse.

Straw Dogs (2011)

Straw Dogs
Alexander Skarsgard as ”Charlie” in Screen Gems’ STRAW DOGS.

Straw Dogs från 1971 är en rå, oförlåtande och minst sagt våldsam historia från den väl ansedde och Oscarsnominerade regissören Sam Peckinpah. Lägg där till att huvudrollen spelas av den fenomenale Dustin Hoffman och du har alla förutsättningar för en minnesvärd filmupplevelse. Slutprodukten blev dock något av en vattendelare, inte minst för det skoningslösa våldet, hämndnarrativet och hanteringen av filmens utdragna våldtäktsscen.

Fyrtio år senare gjorde man dock ett nytt försök. Handlingen flyttades från England till Mississippi och man samlade en väletablerad ensemble för rollsättningen. Remaken är ingen dålig film men den kritiserades i mångt och mycket för precis samma aspekter som originalet, tillförde ingenting nytt som inte redan fanns och förlorade en väldig massa pengar eftersom ingen masade sig till biosalongerna.

Martyrs (2015)

Martyrs

Om Straw Dogs är rå så är Martyrs från 2008 så rå att den får nordiska skogsväsen att tvivla på sin identitet. Den är 00-talets franska skräckvågs flaggskepp och måttstocken mot vilken alla kommande tillskott i genren borde mätas. Det är en film som inte lämnar någon oberörd och kanske var det därför amerikanerna inte lyckades hålla sina fingrar i styr.

Inte ens ett årtionde efter att originalet hade sett dagens ljus var det dags för en remake. Filmen avfärdades av kritiker och saknade precis allt som gjorde föregångaren omöjlig att slita blicken från. Detta trots att filmen i princip är en ren kopia, scen för scen, vilket är en ekvation som inte borde vara möjlig. Det är faktiskt nästan imponerande! En som inte var imponerad av remaken var Pascal Laugier som regisserade originalet. Efter att ha försökt ta sig igenom den nya filmen sa han att “det var som att se min mamma våldtas”. Om fler delade hans känsla är lite oklart eftersom det inte var så många som slog sig ner med popcornen för att ge den en chans.

Valley Girl (2020)

Valley Girl

Det är väl ingen som har något ont att säga om Valley Girl från 1983? En tonårskomedi med en lika klassisk som förutsägbar kärlekshistoria a la Romeo & Julia. En valley girl och en punkare, kära nån, hur ska de någonsin kunna mötas trots den kulturella och socioekonomiska avgrund som ligger mellan dem? Spoiler alert: De får det att funka, mot alla odds.

Några som inte fick det att funka var dock gänget bakom remaken som kom nästan fyrtio år efter originalet. Efter att först ha utannonserats 2012 blev den äntligen klar 2020. Perfekt timing eftersom hela världen just drabbats av en global pandemi som bl.a. gjorde att alla biografer hölls stängda. Lägg till att det stormade rejält kring Logan Paul, en av filmens stjärnor, efter några minst sagt kontroversiella videor på hans Youtube-kanal och att filmen fick nöja sig med digital distribution. Med facit i hand är det en fullt adekvat remake av en klassiker med hög nostalgifaktor men yttre omständigheter gjorde att den gick fullständigt obemärkt förbi.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.