Hoppa till innehåll

Fem saker svenskar hatar när andra svenskar gör på semestern

Björn Carlsson

Vad får oss egentligen att koka på semestern? En ny undersökning listar de värsta överträdelserna.

Precis som väntat breder resfebern ut sig i landet i takt med att sommaren närmar sig och i årplanerar varannan svensk att åka på solsemester. Oavsett om det är värme, kultur, avkoppling, fest eller matupplevelser som lockar så finns det andra saker som vi är rörande överens om att vi vill undvika till varje pris. Researrangören Airtours har tittat närmre på detta och en av de här sakerna är, tro det eller ej, andra svenskar och framförallt när de sysselsätter sig med någon av de här fem grejerna.

5. Applådera på flyget

Det kan bero på Sällskapsresans kulturella avtryck eller så handlar det kanske om hur otroligt liten tilltro vi har till piloters yrkesskicklighet. Oavsett så har svenskar ett tvångsmässigt behov av att föra sina handflator mot varandra och på så sätt åstadkomma ljud så fort vi känner att ett flygplans landningsställ kommer i kontakt med asfalt. Att som svensk störa sig på charterapplåden är dock lite som att sitta i sin bil och klaga på trafiken, vi vet alla att du också klappade, om än kanske lite försynt.

4. Tränga sig i kön

Är det något som kan få den mest samlade och lågmälda svensken att bruka trubbigt våld mot en medmänniskas skallparti är det om denne tränger sig i någon form av kö. Vi är så försiktiga i köer att vi till och med gärna frågar personer som uppenbart inte står i kö om de står i kö för att säkerställa att vi inte råkar tränga oss i kön om de mot förmodan står i kön. Den här känslan följer med oss ut på semester och ser vi en annan svensk som passar på att bryta den här heliga överenskommelsen för att de råkar vara utomlands, ja då brister det.

3. Visar bristande respekt för lokalbefolkning

Har du någon gång suttit på en restaurang någonstans i Italien och njutit av en autentisk pasta all’amatriciana? Har du känt att allting är perfekt när du plötsligt hör en omisskännlig Lars Lagerbäck-engelska från någon som ber kyparen om ketchup? Har detta i sin tur lett till någon form av rättslig process utifrån din fullt rimliga reaktion? I så fall är du långt ifrån ensam. Är det något vi svenskar hatar är det nämligen andra svenskars brist på respekt för den lokala kulturen och människorna som bor och verkar på semesterorten.

2. Paxar solstolar

Inget skriker svensk på semester som att ställa klockan på 05.30 för att studsa upp ur sängen, rycka åt sig tre, fyra hotellhanddukar, trampa i ett par tofflor och i rask promenadtakt marschera ut till poolområdet och paxa ett gäng solstolar strax innan soluppgången. Det är svårt att komma på ett mindre charmigt beteende och faktum är att det också är en av de grejer som svenskar stör sig på allra mest med andra svenskar på semester.

1. Bli för full

Är det någonting vi svenskar verkligen avskyr när vi tagit oss utomlands är det dock att se andra svenskar som är överförfriskade. Kanske ger det oss skamkänslor eller så oroar vi oss över att utomstående ska förväxla oss med ryssar eller engelsmän när promillen stiger över det acceptabla. En kompis till mig blev så berusad en gång att han blev misstagen för en turk. Av en turk. I Turkiet. Och således inte fick komma in på den lokala nattklubben som endast var för skandinaver. 

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.