Hoppa till innehåll

Finnarna gör egen version av ”På spåret”

Finska på spåret Heingaillan

”Hengaillaan” heter den finska ”På spåret”-versionen som ska sändas på YLE med start i januari 2023.

SVT:s På spåret har sänts sedan 1987 och snart rullar det anrika frågesportsprogrammet ut från perrongen för en 33:e säsong. Och nu är det dags för det omåttligt populära programmet att tas på export över Östersjön.

Den 28:e januari 2023 får finnarna bekanta sig med en svensk tv-klenod när det första avsnittet av Hengaillaan har premiär på YLE, den finska motsvarigheten till SVT.

Programmet kommer likt det svenska originalet varva resor och frågor med livemusik. (Huruvida Markus Krunegård kommer att gästa är i skrivande stund oklart, men lita på att han är sugen.) Skillnaderna är att YLE:s Hengaillaan är direktsänt och har en kock på plats i studion som bidrar med matfrågor inspirerade från resmålen.

Programledare, tillika Finlands Kristian Luuks, är Jenni Poikelus och tävlingens domare, Hengaillaans Fredrik Lindström, är Riku Rantala. Programmet ska sändas på lördagskvällar med start 28 januari 2023.

”Vi vet att På Spåret under alla år har haft en stor och entusiastisk tittarskara i Finland, så det känns väldigt roligt att de nu ska få sin egen version av programmet. Det ska bli så spännande att se den finska utgåvan som ju är en jättesatsning med namnkunniga husband, populära programledare och inte minst direktsändning! Om man ska vara ärlig så har vi ju undrat vad resten av världen väntat på? Nu håller vi tummarna för att Finlands svåraste frågesport ska bli lika uppskattad som vårt svenska program!” säger Christina Hill, programchef SVT Göteborg i ett uttalande.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.