Fira kanelbullens dag med den här rykande färska whiskeybullen

Går du precis som många av oss andra i tankarna hur du egentligen ska fira Kanelbullens dag i år? Vem ska man åka till? Vilka traditioner ska man ta med sig och vilka känns det som att man kan skippa i år? Ta en whiskeybulle och stressa ner. Den här högtiden handlar ju framförallt om bullar, inte press.

Jonas Strandberg | Foto: Lisa Forsell  |  Publicerad 2022-10-03 07:28  |  Lästid: 2 minuter

Den 4 oktober är det äntligen Kanelbullens dag igen och det firar vi givetvis lika gränslöst som traditionen bjuder – med att äta en eller två kanelbullar. Whiskeymärket Tullamore har dock försökt göra det lite mer intressant tillsammans med Linn Utbult (Hela Sverige bakar) och lanserar nu en whiskeybulle.

“En Whiskeybulle är en perfekt mix av Sverige och Irland och ett bakverk som alla kan tycka om. Hemligheten bakom smakupplevelsen är, förutom massvis med smör och kärlek, även en ordentlig skvätt Tullamore D.E.W. i både fyllningen och sockerlagen.” säger Linn Utbult.

Så fixar du högtidens senaste tillskott:

Ingredienser:

Vetedeg
- 5 dl rumsvarm mjölk (3 %)
- 50 g jäst
- 1 1⁄2 dl strösocker
- 1 msk vaniljsocker
- 2 tsk mortlad kardemumma - 1 tsk malen kanel
- 1 ägg
- Ca 14 - 15 dl vetemjöl
- 200 g rumsvarmt smör
- 1 tsk salt

Kanelfyllning
- 250 g rumsvarmt smör
- 1 1⁄2 msk Tullamore D.E.W. - 1 dl strösocker
- 1 dl farinsocker
- 3 msk mald kanel
- 1 msk vetemjöl
- 1 rejäl nypa flingsalt

Äggpensling
- 1 ägg
- 1 msk mjölk eller vatten - 1 nypa salt
- Råsocker till garnering

Whiskeysockerlag till pensling - 1 dl vatten
- 1 dl strösocker
- 2 msk Tullamore D.E.W.

Gör så här:

1. Smula jästen och häll på mjölken, rör tills jästen löst upp sig helt. Tillsätt hälften av mjölet ihop med strösocker, ägg, vaniljsocker, smör, kardemumma och kanel.

2. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt saltet och mer mjöl, men ta inte allt mjöl direkt för vi vill undvika en torr deg. Arbeta degen i maskin minst 10 minuter tills du har en elastisk, lättjobbad och glansig deg. Har du ingen köksassistent får du lägga till 10 minuter knådande.

3. Rör ihop fyllningen i en bunke till en jämn smet.

4. Kavla ut degen till en stor rektangel, eller om du som jag har en liten köksbänk så gör du två rektanglar. Bred ut fyllningen jämnt över degen.

5. Ta tag i ena långsidan och vik över till andra sidan, kavla lite lätt så du får en jämn deg att skära remsor i. Skär remsor, ca 2 cm breda, perfekt att skära med en pizzaslicer. Vrid varje remsa och tvinna ihop tills du fått ihop en snurra. Se till att få ändbiten under bullen.

6. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i ca 2 - 3 timmar, till dubbel storlek.

7. Sätt ugnen på 200 grader varmluft (220 grader vanlig). Koka upp socker, vatten och whiskey tills sockret smält helt, ställ åt sidan.

8. Vispa ihop ägg, mjöl och salt lite snabbt i en skål. Pensla bullarna noggrant och strö över rikligt med rårörsocker. Grädda bullarna i ca 8 - 10 minuter tills dom fått fin färg. Pensla bullarna med sockerlag direkt efter dom kommit ut ur ugnen. Lägg bullarna på ett galler och låt svalna.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2022-10-03 09:47