Hoppa till innehåll

Folkhälsomyndigheten: Inga nya kompisar i sommar – här är 15 saker du kan göra istället

Markus Aamisepp

Lär dig äta vattenmelon på rätt sätt, bli dartproffs eller ring kommunen. Café listar 15 saker du kan göra istället för att stifta nya bekantskaper.

Efter att flera semesterorter rapporterat om att semesterfirare inte höll den sociala distansen avrådde Folkhälsomyndigheten från att skaffa nya vänner under sommarresan. Har du alltså planerat att vallfärda till Smögen i år för att hitta nya människor du kan dricka Hendrick’s-gin och spela volleyboll med är du fel ute. Yes – sommaren 2020 handlar istället om att hitta dig själv utan att backpacka i Sydamerika.

– Undvik platser med mycket trängsel och undvik kontakter med människor som du inte umgås med normalt. Det är ett viktigt budskap. Skaffa inga nya bekantskaper på semestern, vilket normalt sett är ganska trevligt. Det får ni göra nästa år, säger Johan Carlson, generaldirektör vid Folkhälsomyndigheten till Aftonbladet.

Kefft! Men håll ut – i år får du acceptera faktum och helt enkelt hålla tummarna för att samhället blir sig likt igen nästa år. Under tiden kan du hitta på en massa andra saker. Och för att hjälpa dig på traven kommer här nu 15 saker du kan sysselsätta dig med under tvåtusentalets antagligen tråkigaste sommar någonsin.

1. Lär dig åka skateboard

Skateboard Fail GIF - Find & Share on GIPHY

Pinsamt att lära sig åka skateboard efter man fyllt 16? Äh! Köp billigaste möjliga från Stadium, hitta valfri nedförsbacka och börja balansera. Extrapoäng till dig som vågar dig på en Fakie Bigspin.

2. Åk till Grums

Ja, varför inte? Hem till en rad ishockeyspelare däribland Pittsburg Penguins Niclas Andersén, Hanna Hellqvists sommarstuga och några av bandmedlemmarna i Sven-Ingvars. Gräv där du bor och lär dig något nytt om vårt land!

3. Bli rysligt bra på dart

Dart är sporten du kan bli världsmästare i om du gillar att dricka Pilsner Urquell och bära cargobyxor. Inte bara slipper du hålla en strikt diet – du får även tävla med en hejdundrande folkfest i bakgrunden i form av påstrukna fans som ger ifrån sig gutturala vrål när du lyckas pricka rätt. Det är bara att ta fram pilarna och börja öva.

4. Inför en ny familje- eller parregel

När man inte kan stifta nya bekantskaper har man allt som oftast sin familj och/eller respektive att underhålla sig med istället. Ta tempen på familjedynamiken genom att föreslå en ny regel. Köp en svärburk där man måste böta en krona varje gång man är ful i munnen eller ha som regel att man måste se minst en film i veckan tillsammans. Kom på kompatibla bestraffningar och anteckna hur övriga personer reagerar.

5. LYX: Gå på spa

Conan Obrien Spa GIF by Team Coco - Find & Share on GIPHY

Unna dig en spadag! Packa in kroppen i lera, ta en massage och drick stora mängder gurkvatten.

6. BUDGET: Köp en ansiktsmask och tappa upp ett bad med alldeles för varmt vatten

Pengar? Haha – det var länge sedan man hade. Har du inte råd med ett vräkigt spabesök kan du istället köpa en billig ansiktsmask, göra en fruktsallad och sätta dig i ett smärtsamt tempererat badkar. Njutning ska trots allt inte vara helt smärtfritt.

7. Åk till 31ans glass och kök i Ödeshög

Besök den – enligt youtubern Mustiga Mauri – bästa glasskiosken i Sverige. Den heter inget mindre än 31ans glass och kök, finns i Ödeshög och drivs av familjen Håkansson med den trevliga pappa Håkan i spetsen – en man som dessutom nästan kvalat in i SM i karaoke. Går hur bra som helst att göra ensam.

8. Ring till kommunen och fråga när eldningsförbudet upphör

Många kommuner i landet har just nu eldningsförbud. Saknar du att tända brasor i skog och mark är det läge att ringa dina lokala makthavare och fråga när de tror att det är okej att börja vara frikostig med tändstickorna igen.

9. Träna enbart biceps och se vad som händer

Daniel Tosh Exercise GIF - Find & Share on GIPHY

Det finns få som testat att enbart träna armens tvåhövdade muskel i några månader och sett vad som hänt. Vi och alla andra är nyfikna och säger kör!

10. Ta en lång och ordentlig titt i spegeln

Twin Peaks Mirror GIF by Twin Peaks on Showtime - Find & Share on GIPHY

Du vet antagligen redan vem du är. Men vem är du egentligen? Nosa upp dina innersta tankar genom att göra en lång och intensiv granskning av dig själv i spegeln.

Uppdatering: Det är antagligen mer estetiskt tilltalande att göra det genom en naturligt blank spegelyta – till exempel vid en trolsk vattensamling.

11. Gör 50-nugget challenge

Nuggets GIF - Find & Share on GIPHY

50 nugget challenge går ut på att försöka sänka femtio chicken nuggets från valfri snabbsmatskedja under en och samma sittning. Tydligen ska det vara väldigt svårt – men det är alltid kul att veta vad kistan går för. Lägg sedan ut resultatet på Facebook och invänta beröm.

12. Köp ett bonsaiträd

Köp ett bonsaiträd och placera vid arbetsbordet. Vattna, klipp med omsorg, döp den kanske till något fint och sedan lufta dina känslor för den. Ett värdigt sommarprojekt och komplement när du inte kan träffa nya människor.

13. Ät vattenmelon

På rätt vis, såklart. Mina damer och herrar – här har ni pensionären Tom Willett som visar exakt hur det ska gå till.

14. Gråt

Det är faktiskt viktigt att lätta på trycket ibland.

15. Umgås med dina gamla trötta kompisar

If You Say So Wow GIF by Identity - Find & Share on GIPHY

Inga nya polare i år, nej. Men kom ihåg att du alltid kan vända dig till dina gamla och/eller befintliga kompisar. Visst kan de vara svinjobbiga – men kom ihåg att även de står ut med dig.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.