Folkkära dockan Birgitta släpper ljuddagböcker

Birgittas från tv-serien Kjell

Den kedjerökande och travspelsglada Rotebrokvinnan begår författaredebut när hennes dagbok släpps som ljudbok på Storytel. För Café listar Birgittas skapare Björn Carlberg sina fem främsta inspirationskällor till den kultförklarade docktanten.

Joakim Almén | Foto: Storytel  |  Publicerad 2021-04-12 10:58  |  Lästid: 3 minuter

Birgitta från den kultförklarade tv-serien Kjell behöver (nästan) inte en presentation längre. Om du själv inte sett tv-serien, som sänts på olika tv-kanaler i tre säsonger, har du förmodligen åtminstone minst en vän i din bekantskapskrets som någon gång gjort sig skyldig till en oneliner från Birgitta i ett publikt rum.

Den kedjerökande och travspelsglada medelålderskvinnan från Rotebro är en av Björn Carlbergs mest älskade karaktärer. Humoristen och dockröstskådisen Carlberg ligger förutom Kjell bland annat bakom SVT-succén Operation Klotty och föreställningen Dockhumor på Scala. Dessutom har han det mycket underhållande Instagramkontot @gubbsynt, där alla hans olika röster och karaktärer samsas om inläggsutrymme.

Men åter till Birgitta. Efter att Rotebrokändisen haft egna segment i både radio, linjär- och webb-tv är det nu dags för nästa logiska steg i mediekarriären – författaredebut.

Birgitta läser själv in sina dagböcker i ljudboksform exklusivt för Storytel och tar lyssnaren med på både med- och motgångar som format henne till den rappkäftade och stöpa-ljus-på-Gotland-ogillande kvinnan hon är idag. I Birgittas dagbok som släpps 15 april avhandlas alltifrån gymnasietiden i slutet av 1960-talet till charteräventyr på Rhodos 1993.

– Birgitta berättar gärna anekdoter från sitt liv, det är ju en kvinna som varit med om väldigt mycket. Därför känns dagboken som ett perfekt format för henne, säger Björn Carlberg, som har jobbat med Birgitta sedan hon gjorde publik entré som Kjells mamma i första säsongen av tv-serien Kjell från 2007.

– Jag känner henne ganska väl vid det här laget, och jag har inte tröttnat på henne än. Jag tänker mig att folk som sett tv-serierna eller de som följer mitt konto, Gubbsynt, på Instagram kommer att vilja lyssna. Men jag hoppas såklart att fler kommer att upptäcka henne och tycka att det är roligt att dyka in i hennes värld.

Humorgeniet och Birgittas ”pappa” Björn Carlberg är skaparen bakom tv-serier som ”Kjell” och ”Operation Klotty”. Foto: Storytel

Som en bonus släpps också Birgittas egen sömnmeditation, Somna med Birgitta – en sövande berättelse där Birgitta med sin lena rökstämma pratar om saker som får henne själv att slappna av. 

– Här får man verkligen kliva in i Birgittas hjärna när den funderar så fritt den bara kan kring de märkliga saker som ger henne ro och avslappning. Som att sova på sjöbottnar, vila i rulltrappor eller ta en tupplur bredvid brödrosten, berättar Björn Carlberg.

Birgittas dagbok” och ”Somna med Birgitta” släpps på Storytel den 15 april.

Skaparen Björn Carlberg listar 5 viktigaste inspirationskällorna bakom karaktären Birgitta

1.  Mormor

”Min mormor som precis som Birgitta var väldigt intresserad av rökning och spel, allt från lotter till bingo till hästar.  Varje gång vi träffade henne var det ett väldigt fokus på när hon skulle ta sina cigaretter och exakt var hon skulle röka. Den logistiken var i stort halva det sociala samspelet just för min familj som inte hade så tydliga regler. Fick hon röka inne hos oss eller skulle hon gå ut den här gången, eller skulle vi flytta oss in till vardagsrummet medan hon satt kvar i köket och rökte. Allt sånt avhandlades och på något sätt tyckte jag redan som barn att det var väldigt komiskt med allt detta prat om cigaretter.”

2. Kim Anderzon

”En fantastisk skådespelare som tyvärr gick bort 2014. Men hennes energi och närvaro är så fruktansvärt bra. En sann inspirationskälla både för mig och Birgitta.”

3. Miljonprogrammet

”Vag inspiration kanske. Men Birgitta är ett barn av det svenska miljonprogrammet och hon har en look som verkligen rimmar med all betong i förorten. Att sätta henne i sådana miljöer gör att förorterna blir lite vackrare tycker jag, för det finns så mycket liv där bakom betongväggarna inne i lägenheterna och så många Birgittor där ute.” 

4. Viveka Seldahl i Änglagård

”Hon gjorde en väldigt bra roll som en smått hysterisk kvinna som gjorde stort intryck på mig när filmen kom. Birgitta kan också vara hysterisk och då är det fint att kunna hämta inspiration från denna mästare.”

5. Krogtanter

”När jag var yngre och spelade i band hade jag ju inte den bästa ekonomin och då gick man ju och drack öl på de billigaste pubarna. På sådana ställen finns ju ofta ett klientel med tuffa läderhudade damer som röker, dricker och är högljudda. Birgitta är ju ingen klassisk krogalkis, men hon är inspirerad av alla sådana jag mött på sunkbarer över hela landet.”

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2021-04-12 11:05