Forskare varnar om riskerna med att snusa: ”Såg värre ut än jag trodde”

Snusning kan på lång sikt leda till hjärt- och hjärninfarkt, visar ny forskning. Och nu höjer läkaren och forskaren Eli-Anne Skaug ett varnande finger: "Börja inte snusa".

Sofia Börjesson  |  Publicerad 2016-09-12 11:30  |  Lästid: < 1 minut
Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Snusning – ”det snällare alternativet till rökning”, enligt mångas resonemang. Men nu kan det vara dags att ta sig en funderare på huruvida snus verkligen är så snällt. Enligt ny forskning från Norges tekniska- och naturvetenskapliga universitet, NTNU, påverkas kroppen nämligen långt mycket mer av snusning än vi tidigare trott.

Det är framför allt blodådrorna som tar stryk, enligt studien. Och de tar så mycket stryk att till och med forskarna förvånas.

– Det såg värre ut än jag trodde. Jag trodde rökarna skulle ha sämre resultat än snusarna, säger Eli-Anne Skaug, läkare och forskare vid NTNU, till norska TV2.

1 500 män deltog i studien och resultaten visade att blodådrorna påverkas lika illa vid snusning som vid rökning, och allra mest påverkas de som inte tränar. På lång sikt kan snusning leda till hjärt- och hjärninfarkter och därför vill Eli-Anne Skaug varna unga för snuset.

– Börja inte snusa, säger hon.

Källa: Norska TV2

Tänkt sluta snusa? Den här dosan låser sig själv när du snusat för mycket >

 

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2017-06-29 15:03