Hoppa till innehåll

Ångan från din vejp kan vara lika skadlig som vanliga cigaretter

Sofia Börjesson

Dåliga nyheter för alla stolta vejpare där ute! Ångan från din vejp kan orsaka lungcancer, blåscancer och hjärtsjukdomar, visar en ny studie.

2017 var verkligen vejpens år. Överallt syntes hippa människor med ett pennliknande föremål i handen, puffandes på ofarliga ångor. Men hur ofarlig är egentligen den där ångan? Inte alls, har det visat sig.

Vejping kan orsaka mutationer i DNA:t vilket i sin tur kan leda till cancer, det har en färsk studie från New York University visat. Forskarna undersökte hur lungor, såväl människors som möss, påverkas av ångan.

”Baserat på resultaten menar vi att ångan är cancerogen och att vejpare löper högre risk än icke-rökare att utveckla lungcancer, blåscancer och hjärtsjukdomar”, skriver studieförfattarna.

Men studiens resultat är egentligen ingenting revolutionerande. Förra året gjordes en liknande studie vid University of North Carolina och även där kunde man se att ångan var skadlig. Forskaren bakom studien Mehmet Kesimer sa då så här, enligt Lad Bible:

”Våra resultat visar att e-cigaretter kan vara lika farliga som vanliga cigaretter.”

På många sajter som säljer e-juice till vejps står det att ångan är ofarlig, men det är alltså en sanning med modifikation, om ens en sanning över huvud taget. Vanliga cigaretter innehåller fler cancerframkallande ämnen, men vejpare löper ändå ökad risk för livshotande sjukdomar.

Regering har lagt fram ett förslag om rökförbud på bland annat uteserveringar – här kan du läsa de roligaste reaktionerna kring förslaget!

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.