Annons
Annons

Larm om diabetes typ-2 för snusare – så mycket kan du snusa

Enligt en färsk svensk studie innebär en snusdosa om dagen en 70 procent ökad risk för att drabbas av diabetes typ-2. Snusar man däremot tre till fyra dosor i veckan löper man ingen ökad risk alls.

Sofia Börjesson
Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Snusning är lika farligt som rökning – i alla fall om man tittar på risken för diabetes typ-2. Det har forskare vid Umeå universitet, Lunds universitet och Karolinska Institutet kommit fram till.

Annons

I den omfattande studien, där omkring 54 000 män från Västerbotten, Stockholm och Malmö deltog, kunde man se att 2 400 män hade drabbats av sjukdomen.

Man vet sedan tidigare att nikotin kan försämra insulinkänsligheten vilket kan leda till diabetes typ-2. Tidigare studier har visat att en snusare utsätts för ungefär lika mycket nikotin som en rökare.

– Varje ny forskningsrapport lägger till pusselbit efter pusselbit som visar att vi kanske borde vara lite försiktigare med nikotinet än vad vi är, säger forskaren Joep Perk till SVT Nyheter.

Löper du ökad risk för diabetes typ-2?

Snusar du:

  • 3-4 dosor i veckan löper du inte ökad risk
  • 5-6 dosor i veckan löper du 40 procent ökad risk
  • 7 dosor eller mer löper du 70 procent ökad risk

Källa: SVT

En mer upplyftande och positiv snusnyhet är den här nya snuspåsen som helt kommer eliminera skadorna på tandköttet för snusare – läs mer här!

Annons

Dela (95)
TweetaLaddar