Hoppa till innehåll

”Var tar all tid vägen?” Forskning förklarar känslan av att ha noll fritid

Erika Bergman

Känns det som att all din fritid försvinner? Ny forskning avslöjar tidstjuven.

Forskning från New York University avslöjar orsaken till varför det känns som att vår fritid försvinner.

Psykologen, Adam Alter, har i sin rapport kartlagt våra dygn och kommit fram till svaret på vart all vår tid försvinner — och det har funnits rakt framför ögonen på oss hela tiden. Bokstavligt talat. Det är nämligen mobilen som har berövat oss på vår fritid.

Datan om våra fritidsvanor har samlats från Bureau of Labor Statistics samt genom en app som heter Moment som registrerar mobilanvändning. I undersökningen som utfördes under 2007, 2015 och 2017 kom man fram till att två tredjedelar av dygnet gick till arbete och sömn, vilket är naturligt och essentiellt för vår överlevnad. Vad som är intressant är hur vi spenderar resterande del av dygnet, vår fritid.

Kartläggningen avslöjade att vi lägger oroväckande stor del av vår fritid på mobil- och datoranvädning. Våra internetvanor har förändrats drastiskt från forskningens första år, 2007,  jämfört med 2017. Det första året gick bara några enstaka minuter åt till mobilanvändning men idag spenderas större delen av vår fritid framför en skärm.

Timmarna passerar snabbt när man fastnar i scrollandet på sociala medier. När vi väl tittar upp från skärmen, efter vad som känns som bara några minuter, har mestadels av vår kväll försvunnit. Just därför känns det som att vi knappt har någon ledig tid över huvud taget.

Läs även:

Använder du mobilen i sovrummet? Här är varför du borde sluta med det

Föräldrar uppmanas stänga av Snapchats nya funktion i barnens mobiler

Artikeln publicerades först hos Femina.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.