Annons
Annons

Unga mer medvetna om riskerna med alkohol – men vardagsdrickandet ökar

Unga allt mer medvetna om riskerna med alkoholkonsumtion, samtidigt som man dricker allt oftare. Detta enligt IQ:s årliga rapport, Alkoholindex.

Olle Arnell

alkoholvanor-unga

Du har med all säkerhet sett tv-reklamerna från organisationen IQ, ett fristående dotterbolag till Systembolaget som arbetar för en medveten alkoholkonsumtion och belyser riskerna och de negativa följder som alkoholdrickande kan ge.

Annons

Idag släppte IQ sin årliga rapport Alkoholindex, en undersökning som har genomförts årligen sedan IQ startade 2010. I rapporten kan två intressanta fakta utläsas kring unga vuxna (16-34 år) och dess alkoholvanor.

Gilla Cafe.se på Facebook

Först den positiva trenden:

  • Unga vuxna är den grupp som förändrat sin attityd i en mer återhållsam inriktning gentemot alkohol allra mest. Åldersgruppen 16-34 år har förändrat sin syn på alkohol i en återhållsam riktning i ungefär dubbelt så stor utsträckning som genomsnittet. Det är framförallt i gruppen 16-29 år som andelen så kallade riskkonsumenter har minskat, från 37 till 23 procent.

Och så den lite mer väntade slutsatsen från undersökningen.

  • Unga vuxna har trots detta fortfarande den mest tillåtande attityden till alkohol av alla åldersgrupper. Och då främst attityden till vardagsdrickande som är mer tillåtande än till berusningsdrickande, alltså att man dricker alkohol allt oftare, om än i mindre mängd.

–  Det är glädjande att se att unga vuxna är den grupp som gjort de största förändringarna mot en mer återhållsam inställning till alkohol. Resultatet är extra positivt eftersom det ofta är i unga år som alkoholvanor grundläggs, säger Magnus Jägerskog, vd på IQ.

Bättre medvetenhet kring alkohol bland unga vuxna alltså, men alltjämt en relativt hög alkoholkonsumtion. Hur stämmer det in på dig och dina vänner? Kommentera gärna på vår Facebooksida!

Här hittar du rapporten i sin helhet.

IQs Alkoholindex är ett samlat mått på människors attityd till alkohol, med betoning på berusning. Indexet skapas från svaren på nio frågor om vad människor tycker är rätt eller fel när det gäller alkohol i olika situationer. Undersökningen genomförs årligen via telefonintervjuer med 2 000 personer av företaget Novus.

 

Mer läsning!

Ny studie: Kaffe kan rädda din lever från alkoholen

4 sätt som din träning försämras av alkohol

Svensk undersökning: Drickhets och för mycket alkohol på jobbet

 

 

Annons

Dela (20)
Tweeta

Annons


Laddar